avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrumente de garantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrumente de garantare

Buna ziua,

Sunt posesorul unui apartament dintr-o casa compusa din 4 apartamente, celelalte 3 apartamente apartinand unui singur proprietar (provenite din retrocedare). Proprietarul celor 3 apartamente doreste sa vanda casa unui dezvoltator imobilar, acesta din urma intentionand sa demoleze casa si sa contruiasca un bloc cu mai multe apartamente. Dezvoltatorul mi-a propus ca in schimbul apartamentului meu sa-mi ofere un alt apartament in blocul nou ce-l va construi si timp de aprox. 1 an (pana se contruieste noul bloc) sa locuiesc intr-o alta locatie. In cazul in care voi accepta oferta lui, care ar putea fi instrumentele de garantare pe care pot sa i le solicit dezvoltatorului in vederea recuperarii unui eventual prejudiciu datorat nefinalizarii constructiei (faliment, deces, intrare in insolventa, etc.)
Va multumesc anticipat pentru eventalele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bad_mar , utilizator 17:29, 26 Octombrie 2015
Dificil, foarte dificil, multe aspecte etc. Nu vad de ce ar fi avantajos pentru dv. asta insa... chiar nu vad.
Daca insa va atrage oferta, plecati de la propunerea lui, luati actele si mergeti cu ele la un avocat. In functie de ce pot oferi partile, acesta ar trebui sa va ofere o varianta imbunatatita a ofertei.
Dupa mine, cea mai buna garantie ar fi in bani.
Multumesc pentru raspuns.
Problema este ca, cu banii care mi se ofera nu-mi pot achizitiona o locuinta in aprox. aceasi zona si pe de alta parte sunt presat de catre proprietara celor 3 apartamente dintr-o casa sa vand, aceasta obtinand retrocedarea prin legea 10 atat a apartamentelor cat si pamantul de sub casa si din curte. Tatal meu a cumparat acest apartament din casa in anul 1974 si in acea perioada se atribuia terenul de sub cladire in folosinta pe toata perioada existentei constructiei. Acum noua proprietara imi solicita chirie (atat lunara cat si pentru ultimii 3 ani) pentru pamantul de sub locuinta, anexa (magazie) cat si pentru calea de servitute ... La momentul actual, aceasta mi s-a parut cea mai buna obtiune. Mentionez ca respectiva proprietara doreste sa-si vanda proprietatea cat mai repede.
Fara acceptul si colaborarea dvs. la vanzare, nu se poate instraina casa. Puteti sa-i impuneti cumparatorului ( chiar sa-l conditionati ) un pret convenabil sau la schimb o locuinta comparabila cu cea detinuta si in aceeasi zona sau o zona aleasa de dvs.
Temerile dvs. referitoare la nefinalizarea lucrarilor blocului sunt inteimeiate si daca s-ar si adeveri...Instanta, procese, avocat, bani, timp pirdut, stres si...pe toata perioada veti fi un chirias care-si va plati chiria.
Cu de-alde " peste un an " riscati cam mult. Va plati el in locul dvs.si chiria locuintei inchiriate pana se va da in folosinta apartamentul promis ?
@AVLIL v-a propus cea mai sigura garantie, banii.
Multumesc pentru sfat si raspuns.
Contactati un avocat si negociati, caci vad ca ei negociaza deja cu lipsa dv. de cunostinte si experienta juridica...
Chirie... ok, chirie sa fie! :) Cat ar cere chiria pe terenul de sub casa? Stiti? Sau n-ati intrebat ca v-a speriat numai propunerea in sine? Adica ati reactionat cum se bazau ei ca veti face?
Asta e fortarea dv. sa luati decizia pe care si-o doresc ei. Nu e ok.
Cereti timp, cereti o consultatie unui avocat.

Alte discuții în legătură

"drept de folosinta teren aferent" sau "drept de proprietate" apartament Andreea20171 Andreea20171 Doresc sa cumpar un apartament construit dupa 2012, apartamentul este detinut de un cetatean non Euro (moldovean) , acesta are drept de proprietate asupra ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru agentii economici de la parter oret20 oret20 Buna ziua, la parterul blocului unde locuiesc, este un Mega-Image, acesta are montat pe terasa noastra mai multe agregate pentru climatizare si racire ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate Dark_Guy Dark_Guy Buna Ziua! Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei ... (vezi toată discuția)