avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Tatal meu a iesit la pensie in 1980. Anul acesta i-a fost scazuta pensia datorita unei recalculari. Si i se retine din pensie banii. Intrebarea mea este urmatoarea: pensia lui "beneficiaza" de toate modificarile din noile legi? Chiar daca a iesit la pensie acum 35 de ani? I se poate scadea pensia zicand ca a fost gresita la un moment dat in 2012? Dar pana in 2012 cum a fost corecta si de atunci nu a mai fost legala? Deci daca apare un nou mod de calcul al pensiei ise calculeaza iar pensia? Cum mai ramane cu egalitatea stiind ce salarii erau atunci?
Va multumesc anticipat daca ma puteti lamuri
Cel mai recent răspuns: sandrei33 , utilizator 23:22, 23 Octombrie 2015
Casa de pensii poate recalcula din oficiu pensiile. Pot sa apara erori si acestea se remediaza pe parcurs.

Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza, pe baza deciziei emise de casa teritoriala/sectoriala de pensii, ce constituie titlu executoriu, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani.

Termenul general de prescriptie curge potrivit dreptului comun de la data constatarii prejudiciului creat prin plati necuvenite, respectiv de la data emiterii deciziei emise de casa teritoriala/sectoriala de pensii, ce constituie titlu executoriu.

Debitul reprezentand prejudiciul creat din plati necuvenite se constituie pentru luni intregi, incepand cu luna in care s-a facut constatarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am primit pensia 4 luni andreea2005 andreea2005 Buna ziua,am si eu o problema cu pensia, Acum 6 ani am depus dosarul pt. pensie anticipata,s-a aprobat si am primit 6 ani pensie 500lei.Ulterior am depus ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume necuvenite DRAGOMIRVIRGIL DRAGOMIRVIRGIL Am fost pensionat la limita de varsta din luna Februarie 2011. La aprobarea dosarului de pensie s-a tinut cont si de certificatul de revolutionar pe care ... (vezi toată discuția)
Pensie calculata gresit Mariana_aa Mariana_aa Bună seara! Vecina mea a primit pensia calculata gresit de catre casa de pensii. Problema este ca a fost chemata pentru a se intelege cu casa de pensii si sa ... (vezi toată discuția)