avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recuperare sume necuvenite
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recuperare sume necuvenite

Am fost pensionat la limita de varsta din luna Februarie 2011. La aprobarea dosarului de pensie s-a tinut cont si de certificatul de revolutionar pe care il detineam legal conform legii 341/2004. In luna februarie 2014, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie certificatul de revolutionar a fost anulat. Conform drepturilor din legea 341/2004 am beneficiat de o reducere de 5 ani din varsta de pensionare.
Casa de Pensii Judeteana mi-a adus la cunostinta ca va trebui sa restitui drepturile banesti incasate in perioada 2011-2014 reprezentand pensie pentru limita de varsta si indemnizatie reparatorie de 0,6, deoarece in urma anularii certificatului de revolutionar nu mai beneficiez de acea reducere de 5 ani si nici nu ma mai incadrez la pensie cu limita de varsta.
Tinand cont de faptul ca pana in februarie 2014 am detinut legal certificatul de revolutionar, este legal sa mi se retina sumele incasate pe ultimii trei ani sau numai de la data deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie( februarie 2014)?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:07, 24 Iunie 2014
Vi se va aplica:

Legea 263/2010


ART. 179
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.


4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.

H.G.257/2011

Art. 141
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza, pe baza deciziei emise de casa teritoriala/sectoriala de pensii, ce constituie titlu executoriu, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani.
(2) Termenul general de prescriptie curge potrivit dreptului comun de la data constatarii prejudiciului creat prin plati necuvenite, respectiv de la data emiterii deciziei prevazute la alin. (1).
(3) Debitul reprezentand prejudiciul creat din plati necuvenite se constituie pentru luni intregi, incepand cu luna in care s-a facut constatarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am primit pensia 4 luni andreea2005 andreea2005 Buna ziua,am si eu o problema cu pensia, Acum 6 ani am depus dosarul pt. pensie anticipata,s-a aprobat si am primit 6 ani pensie 500lei.Ulterior am depus ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume necuvenite PensionarVIRGIL PensionarVIRGIL Am fost pensionat la limita de varsta din luna Februarie 2011. La aprobarea dosarului de pensie s-a tinut cont si de certificatul de revolutionar pe care il ... (vezi toată discuția)
Pensie florentina891 florentina891 Tatal meu a iesit la pensie in 1980. Anul acesta i-a fost scazuta pensia datorita unei recalculari. Si i se retine din pensie banii. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)