avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala

Am 56 de ani,si lucrez cu contract pe durata nedeterminata in aceeasi unitate de peste30 ani .Pe 1 iulie am fost chemata la R.U.pt. a-mi comunica sa ies la pensie sau sa merg in somaj.Am ales pensia.Am facut cerere,spunandu-mi ca pot sa mai lucrez pana la iesirea deciziei de pensie.Pe 15 iulie ma anunta ca intru in preaviz de 15 zile urmand sa stau acasa pana imi intru in drepturi cu pensia.Cei de R.U.imi vor baga dosarul incepand cu data de 1 august.Este corect cum actioneaza cei de la R.U?
Date personale:vechime totala 32ani,9 luni,grupa a3a de munca
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:37, 20 Iulie 2009
Nu este corect intrucit iesirea la pensie presupune o incetare de drept a contractului de munca, si fiindca pensia se plateste din luna urmatoare primrii deciziei urma sa lucrati in continuare pentru ca in caz contrara pierdeti calitatea de asigurat, oricum preavizul are in vedere cred desfintarea postului dv Dupa termenul de preaviz urmeaza sa primiti decizia de incetare a raporturilor de munca pe care o puteti contesta
1. Din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
”e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.” (Legea nr. 371/2005)
Nu e cazul dvs. pentru ca nu indepliniti conditia de varsta standard de pensionare.
2.Tot din Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
″d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;" (O.U.G. nr. 65/2005).
Acesta este articolul care se aplica in situatia dvs.
Adica veti lucra in continuare pana la primirea deciziei de admitere le pensie, apoi vi se va inceta CIM iar cu decizia de incetare a CIM va duceti la Casa de Pensii pentru emiterea deciziei de punere in plata.
3. Dvs. aveti si varianta sa cereti incetarea CIM inainte de primirea deciziei de pensionare daca sunteti sigur ca decizia de pensionare va este favorabila.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie la cerere nicoleta dragomir nicoleta dragomir sunt angajat la stat, apartinem ca institutie de primaria sect 3. am solicitat iesirea la pensie, dar sefa de personal m-a anuntat ca daca depun cererea de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua după ieșirea la pensie de limita de vârstă (35+5ani) ... Aldea Mariana Aldea Mariana Bună ziua după ieșirea la pensie de limita de vârstă (35+5ani) vechime pot lucra în continuare? Po lua și pensie și salariu? (vezi toată discuția)
Angajare pensionar Dinush Dinush Un salariat a iesit la pensie pentru varsta. El inca este salariatul nostru. Cum vom proceda in acest caz? Ii incetam CIM? De asemenea el mai doreste sa vina ... (vezi toată discuția)