avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... PUTEREA LEGALA A UNUI GHID, MANUAL etc.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

PUTEREA LEGALA A UNUI GHID, MANUAL etc.

Imi cer scuze ca am deschis subiectul acesta aici, desi are ca subiect principal clasificarea unor acte normative si puterea lor juridica, dar nu am gasit un forum special deschis pentru astfel de discutii.
Prima problema care ma intereseaza ar fi aceea de a afla care este puterea juridica a unui MANUAL sau GHID, acestea fiind elaborate in baza unui act normativ existent. Parerea mea este ca acest tip de instrument nu ar avea putere de lege. Ar fi o modalitate de orientare, facultativa pentru toti cei care sunt interesati si ar ajuta intr-un fel la implementarea legii, dar in niciun caz nu cred ca ar fi un act normativ obligatoriu si a carui nerespectare ar duce la aplicarea unor sanctiuni. Nu stiu daca am dreptate sau nu, dar as dori daca se poate sa-mi indicati si un act normativ care reglementeaza acet lucru pentru ca eu nu am gasit asa ceva.
A doua problema, intr-un fel legata de prima, ar fi modul corect de implementare a unui STANAG NATO la noi in tara. Stiu ca aceste standarde NATO se traduc si se publica intr-o publicatie nationala si cam asta inseamna implementarea acestuia. Dar daca aceste standarde cuprind niste prevederi care nu sunt conforme cu legislatia noastra nationala in dmeniul respectiv, ce se intampla? Cum se procedeaza? Se propune modificarea STANAGULUI NATO sau se implementeaza ca atare si ulterior se fac precizari pe plan national? Nu stiu care sunt pasii pentru aceasta situatie.
Multumesc pentru intelegere.




Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 20 Iulie 2009
Un manual sau un ghid nu poate avea in nici un caz putere de lege. Asta doar daca nu face parte dintr-o ordonanta de urgenta sau ordin al vreunui ministru si este publicat in Monitorul Oficial!
Un manual sau un ghid , chiar daca comenteaza sau explica pe intelesul tuturor prevederile unei legi (exemplu legea 10/2001) nu are decat caracter explicativ , nu si obligatoriu!
Terminologia militara este un sector extrem de complex prin diversitate, specializare si, nu in ultimul rand, prin dificultate. NATO, care reprezinta cea mai importanta alianta militara si politica a lumii, are reglementari precise in acest domeniu.
Acordul de Standardizare NATO (STANAG) pune la dispozitia fortelor NATO, descriptorii de evaluare a nivelelor de competenta lingvistica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog raspuns urgent de la un specialist pe drept international - acceptarea fara rezerve Silvia  Aldea Silvia Aldea In cazul in care [b]Romania a acceptat fara rezerve textul unui standard NATO[/b](in 2005 sau 2006, dupa consulatrea tuturor institutiilor competente) ce ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de scolarizare map Robert Marian Robert Marian Buna ziua , Sunt absolvent de Academie Tehnica Militara, promotie 2005, arma geniu. Am profesat timp de 2 ani si jumatate in ... (vezi toată discuția)