avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mandatar, posibila actiune in conflict de interese
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mandatar, posibila actiune in conflict de interese

Buna ziua.
Va rog sa ma sfatuiti.
Exista posibilitatea de anulare a unui contract de vanzare cumparare daca mandatatul a vandut bunul catre propria sa sotie.
Ca sa exemplific un pic:
Sotii sunt in strainatate.
Sotia face procura de administrare, vanzare la ambasada pentru socru in 2009.
Sotia mandateaza tot la ambasada pe altcineva sa revoce procura in 2010. Procura nu este revocata corespunzator.
In 2011 mandatatul(socrul)vinde proprietatea catre sotia cu putin timp inainte de pronuntarea divortului celor din strainatate. Intabularea este facuta pe ambii socrii.
Se mai poate anula acel contract de vanzare cumparare?
Cel mai recent răspuns: Pop6767 , utilizator 11:55, 24 Octombrie 2015
Buna ziua,
Daca mandatul a fost revocat atunci mandatatul nu mai putea sa-si exercite mandatul deci contractul este lovit de nulitate avand in vedere ca este incheiat de un nemandatat. (de o persoana lipsita de calitatea de a dispune)
Faptul ca a vandut catre sotie este discutabil functie de prevederile mandatului (daca avea dreptul sa vanda doar catre altii sau si catre siesi), dsi vanzarea catre sotie este catre altul.
De vazut toate actele de catre un avocat si abia apoi de luat o hotarare clara.
Multumesc pentru raspuns.
In alta ordine de idei. Daca in mandat nu este specificat catre cine poate sa vanda socrul este vreo problema daca acesta a vandut proprietatea sotiei sale? Nu ar interveni aici dubla reprezentare odata ce bunul intra in bunul comun al socrilor? Mai mult decat atat, sotia nu a primit nici-un ban in urma acestei tranzactii a unui bun care inca era in proprietatea ei si a sotului ei.
Cat despre mandatul de revocare, spuneam mai devreme ca nu ar fi facut corespunzator. Astfel, in mandatul de revocare este mandatat altcineva sa se ocupe de revocarea mandatului socrului. Si al doilea mandatat nu a facut nimic pentru revocarea primului mandat.
Am contactat deja un avocat insa as dori o a doua opinie in vederea evaluarii sanselor unui eventual proces. Mulțumesc.
Buna ziua,
Ne vazand actele este greu sa ma pronunt.
Teoretic nu intervine dubla reprezentare.
Chestia cu banii, va trebui dovedita, in functie de ce este stipulat in contractul de vanzare cumparare.
Daca in contract este stipulat ca s-au remis banii, raspunzator este mandatatul care poate fi tras la raspundere pentru neremiterea banilor catre mandant.
Mulțumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura de imputernicire folosita in interes propriu negrila negrila IMPREUNA CU SOTULAM FACUT O PROCURA SOCRULUI MEU PE CARE IL IMPUTERNICEAM IN NUMELE NOSTRU SA VANDA UN TEREN IN COM BRAGADIRU-ILFOV(NOI FIIND DIN OLT).INTRE ... (vezi toată discuția)
Detinatorul procurii poate vinde casa sotiei sale? goby goby Buna ziua! Am un prieten bun care a plecat in strainatate.Mi-a facut procura pe o casa de la tara pe care el nu pune prea mare pret, sa o vand eu, ca sa ... (vezi toată discuția)
Partaj divort 33krm 33krm In timpul casatoriei, tatal sotului si-a vandut apartamentul, si a dat banii soților sa-si contruiasca casa, in care a locuit si el pana la divortul lor, ... (vezi toată discuția)