Buna ziua,
Am o suprafata de pamant de 1600 mp intravilan, dar pe actul de donatie este trecut doar 800, pentru ca atat a fost declarat de bunici. Pamantul este imprejmuit de peste 20 de ani, este declarat la primarie 1600 si platit toate taxele de vreo 9 ani. Am inteles ca doar prin hotarare judecatoreasca pot sa recuperez cealalta jumatate. Imi puteti spune si mie cum sa procedez si ce sanse de castig am. Multumesc anticipat.
Sunteti sigur ca nu v-a fost donata doar aceasta suprafata de teren, respectiv 800 mp? Si cine detine cealalta parte a terenului? in cazul in care considerati ca sunteti indreptatit sa posedati si restul terenului , aveti calea unei actiuni in revendicare imobiliara , i n instanta.
Revendicarea este actiunea proprietarului neposesor .....
Ori in cauza inteleg ca adrian30 nu are titlu pentru diferenta de 800 de metri .. si are si posesia ...
Daca este vorba de peste 20 de ani ... ati putea avea in vedere uzucapiunea ....
Sigur .. depinde daca e vorba de 21 de ani sau de 30 de ani ...
Ar trebui sa mai vedeti si de la cine uzucapati ... -in masura in care se rezolva problema termenului -
Mai exact daca bunicii dvs. aveau titlu pe 1600 de metri sau numai pe cei 800 pe care vi i-a donat.
Daca nu aveau titlu trebuie sa identificati proprietarul ...
Posibil daca bunicii au avut titlu de proprietate pentru toata suprafata de teren de 1600m.p., iar dvs. v-au donat doar 800m.p., pentru diferenta de 800m.p. (avand in vedere ca o stapaniti in fapt si platiti impozit) sa nu fie nevoie decat de dezbaterea succesiunii si introducerea suprafetei de teren in certificatul de mostenitor.
Inclin sa cred totusi ca bunicii dvs. nu au avut titlu de proprietate pentru intreaga suprafata de 1600m.p. teren pentru ca altfel v-ar fi donat 1600m.p. si nu 800m.p.
Verificati in Registrul agricol/Arhivele Statului poate obtineti informatii clare cu privire la ultimul proprietar in drept al acelui teren (dif. 800m.p.) si in functie de acea informatie, puteti apela fie la procedura indicata de d-l coleg apaidiu fie la procedura dezbaterii succesiunii de pe urma defunctilor bunici.:)
Cu precizarea ca daca e vorba de succesiune diferenta de 800 de metri revine tuturor succesorilor .. iar nu numai dvs.
Eu imi mentin rezervele ca au avut in proprietate intreaga suprafata de teren.
Sa va explic mai amanuntit.
Bunica mea a primit de la parinti o treime dintr-o bucata de pamant, iar celelalte 2 treimi au ramas fratilor ei. A fost declarat la primarie doar 800 mpcu toate ca suprafata era mult mai mare(nu am idee dc), asta prin aprox 1960. A fost imprejmuit iar cand bunica a murit in 1991 a ramas copiilor (5 fete si un baiat). Surorile lu tata i-au donat partile lor lui tata in 1995 dupa ce s-a facut succesiunea, insa in actul de donatie au trecut tot 800 mp desi suprafata era mult mai mare(nu stiu dc nu s-au facut masuratori). Acum tatal meu vrea sa imi treaca mie insa nu stie cum sa treaca intreaga supafata.
Ma ajutati si pe mine?
Donatie&cadastru
adrian20
In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)