avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament prin vanzare-cumparare vs. donatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament prin vanzare-cumparare vs. donatie fara drept de uzufruct

Buna ziua,

Am nevoie de ajutor pentru varianta optima in care sa preiau dreptul de proprietate al unui apartament.
Socrii mei vor trece pe numele nostru (sotia si eu) apartamentul care e pe numele lor acum (socri sunt proprietari).
Am mai citit pe forum si cred ca cel mai bine ar fi cu act de vanzare-cumparare. Prin donatie sunt o multime de complicatii ulterior si as dori sa le evit si am urmatoarele neclaritati:
1. Vanzare-cumparere
- daca e prin acest mod cum se procedeaza astfel incat sa am costuri minime de achitat pentru actele respective?
2. Medoda optima
- care e metoda cea mai buna pentru a prelua acel apartament astfel incat ei daca se razgandesc pe viitor sa nu-l mai poata obtine inapoi (sa avem drept de proprietate deplina)?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2015
infoadrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:03, 25 Octombrie 2015
Dati bani pe casa ? Faceti vanzare. Daca nu dati bani si nici nu ati dat, faceti donatie. Nu e nicio complicatie daca sotia nu mai are frati ( sau chiar daca are , parintii mai au si alte bunuri in afara de acest ap) si va costa si mai ieftin pt ca nu platiti impozit ( mai ales daca ii doneaza doar fiicei lor) si din pacate, nici nu se pot razgandi, donatia e irevocabila.
daca vreau sa dau o suma modica pe casa, de ex un EUR, nu e ok? Poate fi luat in calcul ca vanzare-cumparare?

Sotia nu mai are frati, daca fac donatie se face doar pe numele sotiei? Nu poate fi facuta donatia si in numele meu?

Ma gandesc pentru viitor sa nu existe riscul sa se razgandeasca si socri sa-si ia casa inapoi pe diverse motive. Eventual si noi pe viitor sa putem avea dreptul de a vinde aceasta casa fara a mai implica socrii, adica drept de proprietate deplin pe numele sotiei si al meu.
Nu, prețul trebuie sa fie unul serios.
Și dacă doneaza doar soției, adică fiicei lor, nu se pot razgandi. Și fiica lor poate vinde fără probleme casa în viitor.
Inteleg ca doriți de fapt o bucățică pt dvs, dacă i-ati convins sa facă asta, fie ca va doneaza și dvs, fie ca va vinde, veți fi proprietar.
multumesc mult de raspuns. Mai am urmatoarele intrebari:

1. Care e diferenta de costuri prin vanzare-cumparare si donatie, costuri notariale si altele?
2. Imi puteti da un exemplu cum ar trebui sa scrie in actul notarial de donatie pentru a fi inclus si eu si atat sotia cat si eu sa fim proprietari irevocabili?
1)Costurile nu difera. La donatie, nu se plătește impozit dacă donația se realizează intre rude de pana la gradul 3 inclusiv.
2) Ca va doneaza ambilor, nu numai soției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire kosmin76 kosmin76 In 2005 am cumparat un teren pe numele socrului meu.In 2006 am demolat casa veche ce se afla pe acest teren si am construit una noua, desigur pe numele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu și soțul meu urmează sa ne punem casa lui moștenită ... izagabriela izagabriela Bună ziua. Eu și soțul meu urmează sa ne punem casa lui moștenită pe numele amândurora. Întrebarea mea este dacă putem face prin donație sau prin ... (vezi toată discuția)