Buna seara,
De curând s-a finalizat procesul de divort.
As dori sa introduc o actiune de partaj pentru apartament insa situatia e urm:
-Mama mea a vandut un apartament al ei si din banii obtinuti din vanzare a cumparat pe numele meu o garsoniera si pe numele fratelui meu alta garsoniera,
Practic in acte apar eu cumparator si sotia pentru ca eram casatoriti la acel moment.
Faptul ca banii provin de la mama mea rezulta din actul ei de vanzare al apartamentului si din faptul ca atat gasoniera mea cat si a fratelui sunt cumparate cu "banii jos" cam la o luna dupa ce a vandut mama apartamentul.
Alte acte nu sunt care sa dovedeasca direct ca mama mi-a dat mie sau fratelui banii si nici in actul in care figureaza ca eu si sotia am cumparat imobilul nu se specifica de unde provin banii.
Putem aduce martori care stiu ca mama a vandut si ne-a dat noua banii.
Ideea este urmatoarea: acum ca am divortat as vrea sa introduc partajul si sa solicit sa mi se atribuie doar mie garsoniera si sa se constate ca sunt proprietar cu 100% prin faptul ca banii au provenit de la mama mea iar sotia nu a avut nicio contributie.
Personal nu am nici un venit ( o situatie dificila, n-ar avea sens sa o descriu aici) si am fost la Barou unde am discutat cu un avocat din oficiu situatia mea, iar in urma unei cereri voi beneficia de asistenta juridica din oficiu si chiar se pare ca voi beneficia si de ajutor public pentru taxa de timbru.
Rugamintea mea este aceea de a ma ajuta si a-mi explica care sa fie exact solicitarea catre instanta, obiectul actiunii si ce anume ar trebui sa precizez ca sa se ia in considerare faptul ca bunul a fost cumparat din banii mamei mele.
Avocatul din oficiu a fost sincer spunând ca are o experienta mai mare in penal, ci nu in drept civil tocmai de aceea as dori sa stiu exact cum sa formulez capetele de cerere si ce sa invederez instantei.
CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor
SECŢIUNEA a 2-a
Regimul comunităţii legale
Art. 340
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi; g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Dificil in partaj, greu sa explicam unui non-jurist mai bine decvat stie un avocat (chiar si penalist) sa formuleze actiunea.
Totusi, nu ajunge doar ca mama dv. a dat banii. I-a dat i-a dat, cum dovediti ca nu vi ii-a dat amandurora si vi i-a dat doar dv.?
Daca nu aveti bani acum, in functie de situatia locativa actuala, va recomand sa asteptati cu partajarea imobilului.
Multumesc pt raspunsuri.
Situatia locativa nu-mi permite sa mai astept intrucat fosta sotie, considerând ca fiind bun cumparat in timpul casatoriei, vrea sa stea in imobil atat ea cat si un fratele de-al ei cu sotia lui sustinand ca sta in jumatatea ei din imobil. Deci ...complicat pt mine sa suport asemenea situatie, cred ca m-as imbolnavi mai rau decat sunt.
Ca atare, sa invoc ca este bun propriu sau ca am o cota de 100% ca sunt banii de la mama pe care mi i-a dat doar mie, putând aduce martori in acest sens.