Am si eu urmatoarea problema: un salariat care a fost in concediu fara plata 1 an, revine si dupa o saptamana in care lucreaza, intra in concediu paternal de o luna. Cand se reintoarce, mai lucreaza o luna, apoi vine cu un concediu medical. Pentru a face baza de calcul mie imi trebuie ultimele 6 luni anterioare lunii CM-ului. Pentru aceasta, eu i-am cerut sa imi aduca adeverinta de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala in care sa apara brutul pe care l-a luat pentru luna aceea in care a fost in cresterea copilului. Salariatul refuza sa imi aduca acea adeverinta pe motiv ca are o luna pe baza careia sa ii calculez, invocand art. 7 din OUG 158/2005 "Stagiul minim de cotizare....este de o luna realizata in ultimele 12 luni..." Intrebarea este daca salariatul are obligatia sa imi aduca acea adeverinta si daca eu pot sa refuz sa platesc acel CM in lipsa ei. Mentionez ca art 10 din aceeasi lege prevede: " Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare". In concluzie, salariatii sunt obligati sa aduca adeverinte din care sa reiasa stagiile de cotizare anterioare ?
1. Salariatul nu are dreptate, el trebuie sa duca adeverinta la la AJPIS cu veniturile pentru perioada cat a fost in concediu crestere copil (CCC).
2. - Este adevarat ca este suficienta o luna de stagiu de cotizare la sanatate dar numai in cazul in care in cele 6 luni anterioare nu mai are si alte luni de cotizare decat una singura.
- Ori el are cel putin inca o luna de CCC cand a fosta asigurat la sanatate.
1. Da, puteti sa refuzati plata indemnizatiei pentru concediu medical.
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 88. - În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g1) refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
3. Puteti sa cereti, prin e-mail, si un punct de vedere de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Parerea mea este ca puteti plati indemnizatia aferenta concediului medical doar cu datele salariale pe care le aveti. E treaba angajatului daca nu va aduce decizia AJPIS, va avea o indemnizatie mai mica.
Concediu medical
Andileontin
Ce se intampla in cazul in care ordonatorul principal de credite nu doreste sa vizeze certificatul de concediu medical?am avut 5 zile de cm si este inregistrat ... (vezi toată discuția)