avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Soția a revenit la munca din CCC, da s-a îmbolnăvit ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Soția a revenit la munca din CCC, da s-a îmbolnăvit și și-a luat CM 10 zile. Angajatorul refuză să plătească CM pentru că AJPIS nu eliberează pe loc adeverința necesară, cum pot ieși din acest balamuc?

Buna ziua,

Sotia a revenit la munca din CCC, numai ca s-a imbolnavit si si-a luat CM pe 10 zile.

Angajatorul dupa o saptamana pe 23 ale luni a specificat ca are nevoie de adeverinta de la AJPIS pt ca inregstra CM.

Cei de la AJPIS au spus ca cererea dureaza 30 de zile.
I-am oferit angajatorului extras de cont, cererea de sistare a platii indemnizatiei dar se pare ca nu e bine.

Angajatorul mi-a spus ca el v-a plati 0 lei pt ca nu are cum sa inregistreze CM.

Cum pot iesi din acest balamuc?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:13, 7 August 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personal consider ca angajatorul este de rea credinta. Extrasul de cont justifica valoarea indemnizatiei de CCC platita sotiei.
Conform legii, angajatorul este obligat sa faca plata indemnizatiei de concediu medical pe baza certificatului medical. Nu are temei pentru a refuza justificat plata.

Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele in cauza trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) să prezinte adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul s-a eliberat corect, problema e baza de calcul din cele 6 luni anterioare. Nu exista adeverinta de plata a indemnizatiei de CCC. Plata acesteia se poate proba si cu extrasul de cont, dar angajatorul nu accepta si refuza plata concediului medical, ceea ce nu mi se pare corect.
Eu zic sa mai insistati la angajator sa primeasca extrasul, ulterior sa predati si adeverinta AJPIS.
Nu inteleg de ce nu trimit tuturor beneficiarilor de CCC decizia (adeverinta) cu indemnizatia stabilita. Si mamicile din societatea noastra au obtinut foarte greu aceasta hartie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical din prima luna de angajare GeorgianaGeorgiana2019 GeorgianaGeorgiana2019 Buna dimineata! Am fost 2 ani in CCC apoi am stat 33 de zile in fara plata si apoi am inceput iar serviciul. Am beneficiat din prima zi de intoarcere la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sarcina și lauzie dragos.popescu11 dragos.popescu11 Buna ziua, soția își plătește cartea de munca la o firma X de peste 24 luni , este însărcinată și trebuie sa între in concediu medical prenatal. As ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului Ady_nag Ady_nag Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut ... (vezi toată discuția)