avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Buna seara!
Bunica mea s-a decis sa imi vanda apartamentul ei. A fost la un notar si i s-a spus ca apartamentul valoreaza 100000 ron, pret pe care il accept. Deasemenea i s-a mai spus ca tranzactia trebuie facuta prin banca.
Intrebari:
1. Poate sa mai lase din pret si daca da, cat?
2. Ea isi deschide cont bancar, dar trebuie sa am si eu cont si sa fac virament sau pot merge cu suma de bani cash la banca la care isi deschide ea contul si sa cer sa i se depuna acea suma de bani in contul ei?
3. Dupa ce se face acel contract la notar, ce pasi mai trebuie sa urmez ( merg la cadastru sa ii anunt si pe ei)?
Cu scuzele de rigoare, sunt plecata din tara si nu stiu ce pasi trebuie sa urmez, sper sa ma puteti ajuta.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:15, 28 Octombrie 2015
buna seara
1. pretul dat de notar este calculat conform grilelor notarilor publici care sunt obligatorii. adica, presuunand ca veti trece in contrtact suma de 80.000 lei taxele notariale se vor calcula tot la suma de 100.000. Concluzia, cel mai bie este sa treceti pretul minim din grila notarilor publici, cu alte cuvinte nu va avantajeaza sa va mai scada din pret.
2.pentru evitarea spalarii banilor Legea 70/2015 incepand cu data de 9 mai 2015 prevede obligativitatea tranzactionarii prin intermediul conturilor bancare a sumelor mai mari de 10.000 lei/zi. pt persoanele fizice. Mai mult nu este permis fractionarea pretului in transe astfel incat sa platiti cash cate 10.000 lei in 10 zile diferite. Conform acestei legi banii pleaca din contul cumparatorului in contul vanzatorului. Puteti doar sa achitati cash 9.999 lei si restul prin banca.
3. da, trebuie anuntati si ceide la carte funciara pentru transcrierea dreptului de proprietate pe numele dvs dar acest lucru il face notarul care autentifica contrtactul de vanzare cumparare contra unei sume modice comparativ cu restul taxelor notariale. NU merita sa pierdeti dvs timpul mai ales ca nici nu cunoasteti cum se desfasoara in amanunt lucrurile.
4. Pentru a putea fi vandut aparatamentul trebuie sa fie intabulat la cartea funciara pe numele vanzatorului, trebuie sa scoateti un certificat fiscal de la dminisratia financiara care este valabil doar pe luna in care s-a scos, adica cel mut 30 de zile, actele de identitate trebuie sa fie valabile in sensul de a nu fi expirate. Dupa prezentarea actelor la notar acesta va solicita extrasul de carte funciara pentru vanzar, dvs nu il puteti scoate si dureaza intre 1 si 3 zile. abia apoi notarul poate proceda la autentificarea contractului de vanzare cumparare.
5. din exeperienta mea cel mai bine ar fi ca si bunica dvs cat si dvs sa deschideti contul bacar la aceeasi banca si sa rugati notarul sa se deplaseze la banca pentru autentificarea actului iar apoi bunica sa dea o declaratie in sensul ca si-a primit banii si nu mai are nici o pretentie de la dvs legat de aceasta vanzare.
6 daca am omis ceva poate alti colegi ma vor completa.
cu stima, cassy
Spuneati ca ati fost la notar. Intrebarile de mai sus trebuia sa le adresati notarului.
1. pretul poate sa scada pana la nivelul minim prevazut de grila notariala, corespunzatoare imobilului respectiv (vechime, nr. camere etc);
2. plata se face prin virament, din banca dvs. in banca vanzatorului;
3. nu trebuie sa faceti nimic: notarul va trimite contractul la OCPI pentru intabularea imobilului in CF pe numele dvs. ; incheierea de intabulare emisa de OCPI o ridicati apoi tot de la notar.
Va multumesc pentru raspunsuri!
La notar a fost bunica, i s-a spus doar pretul apartamentului si ca tranzactia se face prin banca. Femeia, fiind la o varsta inaintata, nu a stiu sa intebe mai in detaliu, de aceea am si postat pe acest site. ;)
Multumesc Cassy pentru lamuriri! =D>
salut cassy,
sa modificat legea ,in cazul cumoarari de imobiliare plata sa ridicat la 50.000 de lei
o spun din experienta pt ca am 2 saptamani de cand am cumparat o garsoniera.
deea 81
cand am cumparat garsoniera ,pretul de grila a iesit 57 de mii de lei,eu mam dus la banca cu vanzatorul si iam virat in contul lui 7000 lei
am luat chitanta st ca asa a cerut notarul sa vada ca am virat suma,dupa care inainte sa semnam contractul de vanzare cumparare iam mai dat 50.000 lei
bineinteles ca valoarea garsonierei era mult mai mare dar am ales pretul din grila ca sa platesc si eu si vanzatorul mai putin la stat.
actele mau dus 1300 si putin pe mine ca cumparator si pe vanzator impozitul acela de 2 la suta pe proprietate(2 la suta se percepe daca ai proprietatea de peste 3 ani,daca ai sub 3 ani 3 la suta se percepe)

Alte discuții în legătură

Vanzare teren intabulat pe parinti Mariuz222 Mariuz222 Buna, parintii mei detin un teren, acesta este intabulat pe numele mamei, eu doresc sa-l vand, mai am un frate, as dori sa-l vand eu nu parintii, cum ma ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil filofteea filofteea Buna ziua, dorim sa achizitionam o casa, 40.000 eur. Intrebarile ar fi: 1) achitam toata suma prin virament bancar? sau bilet la ordin ? sau????? 2) cine ... (vezi toată discuția)
Pentru o vânzare-cumpărare de apartament între mamă și fiică se impune un barem minim de preț? ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma ... (vezi toată discuția)