Buna, parintii mei detin un teren, acesta este intabulat pe numele mamei, eu doresc sa-l vand, mai am un frate, as dori sa-l vand eu nu parintii, cum ma sfatuiti sa procedez: - sa-l vand prin intermediul lor, fara contract de vanzare la notar intre mine si mama( aici poate nu ma inteleg cu parintii in privinta sumei rezultate din vanzare) ?
- sa-l cumpar prin vanzare cumparare la notar si sa-l vand eu personal ( fiind sigur pe banii rezultati) ?
Vanzarea cumpararea necesita ceva cheltuieli, nu stiu cat?
- mai trebuie sa-l intabulez pe numele meu dupa incheierea contractului de vanzare cumparare intre mine si mama sau pot sa-l vand direct fara sa-l mai intabulez?
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
1.va trebuie procura din partea parintilor/mamei in functie de al cui este terenul (desi teoretic ar trebui sa fie numai al dansei dupa exprimarea dvs, dar la cartea funciara se mai fac si "greseli" mai ales daca respectivul contrat de achizitie teren nu a fost redactat in mod corect). pentru a iesi din aceasta situatie cu costuri considerabil mai mici.
2. daca faceti intai contract de vanzare cumpare intre dvs si mama vor creste considerabil cheltuielile deoarece actele notariale nu sunt sume modice. Evaluarea terenului se face in functie de grilele notarilor publici si apoi in functie de acesta evalaure se stabileste costul final al achizitionarii imobilului.
3. pentru a afla exact care sunt costurile consultati un notar pentru a va face calculul exact al cheltuielilor (taxa aferenta vanzarii cumpararii, impozitul, onorariul notarului, intabularea, extrasul /extrasele de carte funciara, certificatul fiscal ca impozitul e achitat la zi si eventual alte costuri de care nu imi amintesc acum)
4. daca apelati la varianta ca mama sa va vanda intai dvs terenul trebuie sa il intabulati pe numele dvs si apoi il puteti vinde.
5. sfatul meu este sa lamuriti problema banilor din vanzare cum vor fi impartiti ulterior vanzarii pentru ca cea mai ieftina cale este cea de la pct 1.
cu stima, cassy
Multumesc pentru raspunsul explicit.
Mai am cateva nelamuriri, Cum e treaba cu procura intre mine si detinatoarea terenului (adica mama)? Intre cine se incheie tranzactia la vinzarea terenului, cine va semna eu ca sunt imputernicit sau mama, cumparatorul cu cine va semna contractul final de tranzactie?
prin procura mama dvs va va imputernici in mod explicit pe dvs (stie notarul cum sa redacteze imputernicirea (trebuie doar sa mergeti dvs cu mama la notar avand actele de identitate la dvs si contractul prin care mama a dobandit terenul ca de ex: mostenite, act de donatie, de vanzare cumparare, etc) sa vindeti terenul. faceti procura in mai multe exemplare, vreo 4 -5,
Cumparatorul final al terenului va semna actele de vanzare cumparare direct cu dvs in baza procurii notariale, prezenta mamei nu mai este necesara la notar la momentul vanzarii, deoarece prin procura mama va declara ca semnatura dvs ii va fi opozabila dansei (adica o recunoaste va fiind valabila).
dar, repet, rezolvati anterior problema impartirii banilor pentru a lua cea mai inteleapta decizie.
asa in mare, costurile notariale vor urca spre 3000 lei cel putin pentru vanzare daca nu cumva vor depasi suma apreciata de mine. Mai puneti vreo 2,5 - 3 mil procura in mai multe exemplare, plus impozitul la la zi si scoatrea adeverintei ca impozitul e achitat la zi (cam 20 de lei adeverinta, impozitul nu stiu, depinde daca terenul e intra sau extravilan, pozitionarea lui efectiva, dimensiunile acestuia (una inseamna 1 ha alta sunt 10 ha), daca nu ati achitata impozitul de mai mullti ani vor fi niste penalitati extram de mari, onorariul notarului, etc.
daca mama va va vinde intai dvs si apoi dvs sa vindeti terenul in calitate de proprietar nu ca imputernicit, aceste costuri se vor dubla cel putin. De aceea raman la parerea ca cel mai ieftin e procura de la mama ca apoi dvs sa vindeti in numele dansei, urmarea fiind sa veniti cu contracul de vanzare cumparare acasa si banii in banca.
Atentie ca din 9 mai 2015 tranzactiile de orice fel mai mari de 50.000 lei nu mai pot fi facute decat prin banca (sa mai castige si bancile niste comisioane - si pe acestea trebuie sa le luati in calcul), adica nu va puteti intelege cu cumparatorul sa va achite banii cash in mana. atentie la trasnferul bancar ca daca de exemplu cumparatorul are banii cash, e simplu, ii baga intr-o banca, va deschideti si dvs cont la aceeasi banca si mergeti cu notarul la banca sa semnati contractul. daca insa cumparatorul are banii la mai multe banci v-as sfati sa apelati la un cont escrow deoarece ma indoiesc ca acetuia din urma o sa ii convina sa piarda la comisioane prin trasferul pretului pe care trebuie sa vi-l achite mttand banii dintr-o banca in lata toate ecident contra cost. Si iata cum apar costurile suplimentare pe care de obicei oamenii nu le iau in considerare, zic gata, cu 3000 de lei am facut actele si gata, am scapat de problema. nu e chiar asa.
daca nu stiti ce e acela un cont escrow intrebati la o banca, sau cautati un post al meu destul de recent in care explicam in detaliu ce este si cum se face.
Si ca sa fie totul fair play de ambele parti, la final cand v-ati incasat toti banii de la cumparator dati-i o declaratie ca v-ati primit intregul pret la care v-ati inteles pentru ca dansul sa cumpere terenul. Aceasta e o obligatie clara in cazul in care aoelati la contul escrow, dar si daca nu apelati la un asemenea credit, ffind un om de buna credinta nu va doare nimic semnandu-i o astfel de declaratie care cade in sarcina sa din punct de vedere costuri.
Daca mai aveti alte intrebari va raspund cu trag daca stiu sa raspund.
cu stima, cassy
Multumesc mult pentru sfaturi, m-ati lamurit cam cum sta treaba cu vanzarea, am sa tin cont de sfatul cu procura , este cea mai ieftina, usoara si lipsita de complicatii metoda.
O sa mai apelez la dvs. daca o sa mai am nelamuriri, inca odata multumiri multe. numai bine.