avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am sau nu drept de proprietate in baza actului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am sau nu drept de proprietate in baza actului de mostenitor

Buna ziua,

Am adresa dvs de pe site-ul de internet www.avocatnet.ro. Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
Am facut o cerere la BCR Hunedoara pentru obtinerea unui credit de nevoi personale cu ipoteca.
Imobilul adus in garantie a fost mostenit, existand un certificat de mostenitor incheiat la notar, certificat in baza caruia s-a facut intabularea la Cartea Funciara.
Imobilul a fost dobandit prin contract de vanzare cumparare in anul 1890, moment din care a fost lasat mostenire la 4 generatii, la un moment dat fiind intabulat si un act de donatiune. Toti detinatorii imobilului fac parte din aceeasi familie si si-au intabulat dreptul de proprietate.
Cu toate acestea BCR imi infirma dreptul de proprietate pe motiv ca lipseste ''titul de proprietate''. Imobilul nu este revendicat si nu intra sub incidenta Legii..19, parca, privind retrocedarile.

Cetificatul de mostenitor si intabularea in cartea funciara...nu atesta dreptul de proprietar al acelui imobil ?

Multumesc,

Cu stima,

Laura Sunda
Cel mai recent răspuns: larahd , utilizator 18:56, 20 Iulie 2009
roxanel a scris:

este absurd sa va ceara un act de proprietate din 1890 !!
consider ca certificatul de mostenitor in baza caruia s-a facut ulterior si intabularea atesta proprietatea

Zau? Cine spune ca este absurd cata vreme este actul care sta la baza tuturor certificatelor de mostenitor?????????
Eu am un contract de credit pentru o vila in Kiseleff si mi-au cerut actul de proprietate al casei din 1875! Ce va mira?!
Pai...mi se pare chiar absurd. La ce isi au sensul intabularile si de ce doar in baza actului de mostenitor, pot sa inchei un contract de vanzare-cumparare, fara sa mi se ceara alt titlu de proprietate (notarul imi spune ca d.p.d.v. notarial se poate incheia un contract de vanzare-cumparare)? Daca in arhiva statului nu exista niciun act...eu nu pot sa fac nimic cu acel act de mostenitor ? Sunt totusi 4 generatii, sunt acte care au fost distruse chiar de notari undeva prin anul 1940 ... Nu se poate obtine de la o alta autoritate certificat de titlu de proprietate in baza datelor din Cartea Funciara si a actului de mostenitor ?

P.S. Din cate stiu exista o lege care permite distrugerea actelor contaminate de mucegai, de exemplu. Hartia in sine se degradeaza. In aceasta situatie ... oricine imi poate contesta dreptul de proprietar ?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
larahd, utilizator
In situatia expusa de dvs oricine CARE ARE acte de proprietate VALABILE pe numele lui ar putea sa va conteste titlul fiindca dvs nu aveti decat niste certificate de mostenitor. Si 100% nici o banca din Romania nu va semna acordarea unui credit bancar numai pe baza certificatelor de mostenitor!
Revin cu intrebarea: Contractul initial de vanzare-cumparare pt imobil nu exista in arhive. Intabularea in C.F. nu se putea face in lipsa totala a acestui document. Documentul a existat, nu mai exista. In aceasta situatie:
Nu se poate obtine de la o alta autoritate un certificat de titlu de proprietate in baza datelor din Cartea Funciara si a actului de mostenitor, sau orice alt act care sa ateste ca sunt...totusi...proprietar ?
Domnule , tot ce pot sa va recomand este sa mergeti la orice banca si veti vedea un refuz in serie!
In afara de Arhivele statului este posibil sa gasiti si la directia impozite si taxe locale o copie a actului solicitand istoricul de rol fiscal al proprietatii!
Bineinteles puteti face actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate.

Alte discuții în legătură

Intabulare ska8er ska8er Buna ziua, Sunt persoana fizica si doresc sa vand un teren neintabulat. Terenul se poate intabula direct pe cumparator? Cum as putea sa fac? (vezi toată discuția)
Inscriere teren cartea funciara vape vape Buna ziua, Am mostenit (impreuna cu mama si sora) de la bunica mea un teren intravilan in Bucuresti, teren fara constructii pe el. Terenul a fost cumparat in ... (vezi toată discuția)
Donatie teren leu12 leu12 Buna ziua! Tatal meu poate sa imi faca contract de donatie pentru un teren extravilan, mai exact vie? Poate sa mi-l doneze, fara a avea carte funciara? Va ... (vezi toată discuția)