avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

In cursul anului 2014 s-a dispus cercetarea mea disciplinara (functionar public cu statut special). Dupa declararea ca fiind neconstitutionale toate ordinele si prevederile legale ce reglementau acest tip de cercetare si drept consecinta suspendarea tuturor cercetarilor incepute, institutia din care fac parte a decis in luna octombrie aplicarea unei sanctiuni de reducere a drepturilor salariale cu 10% pe 3 luni pusa in aplicare in ultimele 3 luni ale anului.
Cercetarea precum si sanctiunea s-au efectuat cu incalcarea mai multor cerinte ce ar fi putut atrage nulitatea absoluta a dispozitiei de sanctionare (inlaturarea probelor aduse in aparare fara motivare, cercetarea s-a efectuat de un singur angajat si nu de o comisie de disciplina).
Astfel in termen de 5 zile de la comunicare am contestat decizia de sanctionare atat la institutia emitenta cat si la esalonul superior. La contestatia formulata nu mi s-a comunicat niciun raspuns. In luna februarie 2015 solicit in scris angajatorului sa-mi comunice modul de solutionare a contestatiei si faptul daca sanctiunea a fost operata in dosarul personal. Angajatorul mi-a comunicat ca intrucat organul superior competent nu a comunicat modul de solutionare a contestatiei sanctiunea a fost aplicata.
In luna martie 2015 ma adresez in scris organului competent in solutionarea contestatiei pentru lamuriri, acesta comunicandu-mi ca prevederile legale care au guvernat cercetarea prealabila au fost declarate neconstitutionale.
Raspunsul in cauza l-am inaintat si structurii din care fac parte care insa nu mi-a comunicat faptul ca sanctiunea a fost radiata si nici nu s-a dispus restituirea sumelor de bani retinute ca urmare a aplicarii sanctiunii inainte de solutionarea contestatiei. in data de 13 octombrie am revenit cu o solicitare scrisa pentru a mi se comunica faptul dac[ sanctiunea a fost aplicata si daca aceasta a produs efecte juridice (diminuarea drepturilor salariale) fara niciun raspuns.
Avand in vedere faptul ca nu am avut un raspuns clar privind contestatia formulata se poate considera prescrisa contestatia la instanta de judecata?
Daca da, as putea lua in considerare o actiune in anulare si repunere in situatia anterioara cu restituirea sumelor de bani (prin invocarea nelegalitatii cercetarii si a dispozitiei de sanctionare emisa in baza unor acte normative declarate neconstitutionale, precum si pentru nulitatea absoluta a dispozitiei de sanctionare, rezultata din incalcarea conditiilor de forma stabilite de art 252 alin 2 din C Muncii si art 50 alin 4 din HG 1344/2007 pv Normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina)?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 1 Noiembrie 2015
Dispozitia de sanctionare cand ati primit-o ?
octombrie 2014
Nu mai aveti cum s-o atacati in instanta.Trebuie sa asteptati 12 luni ca sa fie radiata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa primesc raportul comisiei de disciplina? marianapruteanu marianapruteanu In urma unei reclamatii am fost sanctionata de catre comisia de disciplina din scoala, cu observatie scrisa.Solicitand conducerii scolii copie de pe raportul ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni disciplinare silvica1940 silvica1940 am primit sanctiune disciplinara, mustrare scrisa fara sa fiu cercetata prealabil. Am contestat-o in 5 zile la superiorul de drept. Am primit citatie de la ... (vezi toată discuția)