avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie concediere

Buna ziua,

Sotul meu se confrunta cu urmatoarea situatie. A fost concediat cu art 65(1) datorita problemelor economice ale firmei pentru care lucra. Desi ulterior firma a mai facut angajari, pe posturi foarte bine platite (aprox. 2000 EUR), nu in acelasi pe care l-a avut sotul meu. Pe data de 01.10.2015, desi se afla in preaviz, sotul a primit decizia de concediere nr. 15/01.10.2015 in care se mentiona motivul concedierii (problemele economice ale firmei si lipsa de comenzi), concedierea cu art 65(1) si ca beneficiaza de prezviz 20 de zile. Nicidecum nu se mentiona perioada (de la data de pana la data de). O prima intrebare ar fi daca este corect ca nu s-a mentionat perioada in decizie si ca i-a fost inmanata inainte de a expira preavizul. Din ce am citit decizia isi produce efectul imediata ce a fost adusa la cunostinta. Precizez ca pe decizie nu era mentionat nimic legat de data la care isi produce efectele. Contractul a incetat cu data de 16.10.2015.
La eliberarea documentelor dupa incetare, am observat pe adeverinta de vechime ca incetarea contractului s-a facut prin decizia nr 18/15.10.2015, decizie care nu i-a fost adusa la cunostinta sotului nici personal dar nici prin posta. Am vrea sa stim daca angajatorul a procedat corect in aceasta privinta.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
lili_l19, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 1 Noiembrie 2015
Preavizul cand a inceput sa curga , intrucat din ce ati postat nu a fost respectat - a avut o perioada mai mica ?
Preavizul i-a fost dat pe 18/09/2015.
Intr-adevar, legislatia muncii nu prevede expres ca inainte de data incetarii c.i.m. trebuie emisa si comunicata o instiintare de preaviz in caz de concediere.

Practica judiciara a statuat asa ceva.

Prin urmare, angajatorul avea posibilitatea sa emita anterior inceperii preavizului sau ulterior terminarii acestuia numai decizia de concediere.

Faptul ca inainte de expirarea termenului i-a fost comunicata decizia de concediere nu putem decide noi daca a procedat legal sau nu acel angajator.

In cazul contestarii deciziei de concediere , instanta de judeca va constata legalitatea sau nelegalitatea acesteia.

Va multumim pentru raspuns dar totusi nu intelegem de ce s-a mai emis o a doua decizie, care repet, nu i-a fost adusa la cunostinta sotului. ce ar trebui sa facem noi acum?
1. Prima data sotul a primit notificarea de acordare a preavizului.

2. - Apoi a fost emisa decizia de concediere.
- Daca data concedierii prevazuta in decizie este dupa terminarea preavizului atunci este corect cum a procedat angajatorul chiar daca decizia este emisa inante de expirarea preavizului.

Alte discuții în legătură

Am anunțat sarcina a doua zi după ce mi s-a desfăcut contractul de muncă. e obligat angajatorul să mă mențină angajată până la finalul sarcinii? adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, sunt in situatia in care mi s-a desfacut contractul de munca cu preaviz si sunt insarcinata. Nu am anuntat la lucru sarcina decat a doua zi in care ... (vezi toată discuția)
Salariata in preaviz, angajata pe perioada determinata - gravida dyababy dyababy Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema : am o angajata care a intrat de astazi in preaviz , are contractul pe perioada determinata care ... (vezi toată discuția)
desfacere cim nicusan nicusan desfaceri cim cf.art.65 CM . as vrea sa stiu daca in situatia in care s-a emis deja o instiintare+decizie prin care salariatul ia act de termenul in care poate ... (vezi toată discuția)