avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Control licente software
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Control licente software

Buna ziua.

O situatie ipotetica: se infiinteaza in Romania o firma noua (de tip SRL) care este legata de o firma-mama americana. Licentele software pentru sistemul de operare si licentele software pentru aplicatiile de lucru a fost achizitionate in regim de volum de catre firma mama si sunt instalate si pe calculatoarele din firma noua in Romania. In acest caz este nevoie de anumite acte doveditoare in cazul unui control sau nu se pune problema de vreme ce exista un 'agreement' global cu firma producatoare pentru programele software achizitionate?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.ing. Nicolae-Dorel Constantinescu , Expert judiciar 12:24, 29 Octombrie 2015
Buna ziua,

In Romania Legea 8/1996 cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe, Art. 72-81 referindu-se strict la programele pentru calculator.

Problema dvs. ipotetica este una speciala, atentie insa la ce va referiti prin licente de volum. Conform site-ului Microsoft:

O părere greșită, larg răspândită, este aceea că, dacă ești client Microsoft, deținătorul unor licențe de volum, poți utiliza această licență pentru a instala versiunea inițială integrală de Windows pe noul tău PC. Este important să înțelegeți că acordurile privind licențierea de volum oferă numai upgrade-uri pentru Windows – nu licențe pentru versiunile complete de Windows – de aceea trebuie mai întâi să obțineți licența Windows, cea mai facilă și avantajoasă modalitate fiind la achiziționarea noului computer – sau prin intermediul vânzării cu amănuntul, așa cum am descris mai sus. De asemenea, nu se pot folosi kit-urile de volum pentru a instala o licență Windows completă pe noul dvs. PC. Este important de știut că acordurile de licențiere de volum oferă numai actualizări ale sistmului de operare Microsoft Windows, nu licențe Windows integrale. Achiziționarea licențelor Windows printr-un program de Licențiere de Volum Microsoft presupune existența licențelor într-o versiune anterioară, achiziționate împreună cu sistemul de calcul (OEM) sau printr-un canal de distribuție cu amănuntul așa cum este descris mai sus.


In concluzie, cel putin in cazul sistemului de operare Windows, nu se poate sa aveti instalate licente de volum pe calculatoare noi cumparate fara licenta initiala.

Clarificati-va problema si acordati-i atentia cuvenita.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
Dr.ing. Nicolae-Dorel Constantinescu, Expert judiciar
Deci in momentul in care calculatoarele se achizitioneaza cu sistem de operare preinstalat nu mai este o problema in ceea ce priveste drepturile asupra acelei licente. Ce se intampla in cazul in care firma-mama din America achizitioneaza un pachet Microsoft 365 cu licente pentru fiecare calculator (de exemplu Office, Outlook) si care sunt instalate pe calculatoarele din Romania?
O alta intrebare ar fi: cine are dreptul de a face control intr-o firma privata din Romania in ceea ce priveste licentele software detinute pe calculatoarele din firma?
Multumesc.
Sunt 2 conditii ca agreementul de volume licensing incheiat de firma mama sa functioneze si in ceea ce va priveste pe dumneavoastra:

1) cel putin 50% din afiliere sa reprezinte participatia firmei in cauza;
2) sa se includa in agreementul de volume licensing, in sectiunea de afiliati, teritoriul sau cel mai bine exact entitatea la care se refera licentierea pentru upgrade, aplicatii, servere sau alte produce informatice.

Trebuie de asemenea sa detineti o copie din agreement.

Controalele se efectueaza de catre B.S.A., cu sprijinul Politiei.

O.R.D.A este organul de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţa prin registre nationale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiintifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe. O.R.D.A. funcţionează în temeiul Legii nr. 8/1996, cu modificările si completările ulterioare şi a Hotărârii de guvern nr. 401/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie instalare software sevenx sevenx Buna ziua, Mi s-a propus de catre o firma privata un contract in urma caruia sa ma ocup de mentenanta hardware si software a calculatoarelor utilizate. Fiind ... (vezi toată discuția)
Legalitate vanzare dvd/cd microsoft windows 10 Cipriandan93 Cipriandan93 Buna ziua, Avem o curiozitate, este legal sa comercializezi sisteme de operare Microsoft Windows 10 pe suport USB/CD/DVD pe teritoriul Romaniei fiind o ... (vezi toată discuția)
Licenta la windows w0lfshad3 w0lfshad3 E pe user, pe calculator, pe firma, pe ce? (vezi toată discuția)