avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Buna ziua !
Daca orele suplimentare sunt platite 100%, trebuie sa li se acorde si zile libere ? Adica - omul sa fie liber in acea zi ( are 8 ore suplimentare lucrate intr o saptamana ) dar platit ca si cum ar fi fost la serviciu. In codul muncii scrie " ore libere platite" - dar cei de la ITM Bucuresti mi au spus ca nu este necesar sa beneficieze de zi libera, atata vreme cat orele suplimentare le au fost platite cu un procent de 100%.
Dvs. cum interpretati textul de lege?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 28 Octombrie 2015
Orele suplimentare se platesc cu un spor de minim 75% din salariul de baza sau cu un spor mai mare daca este prevazut in CCM aplicabil sau in reg.intern.

Regula in materie de munca suplimentara este compensarea acesteia prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Exceptia este ca, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus.

Asadar, daca nu se compenseaza prin ore libere platite, atunci va trebui platita cu sporul mentionat in CCM aplicabil sau in reg.intern (situatie in care nu se mai acorda oree libere platite).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm,sporuri iacov iacov La angajatorul unde sunt acum s-a facut CCM de curand,s-au ''ales intre ei'' 3 reprezentanti ai angajatilor, care au facut un contract din care lipsesc ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare cristyna_i cristyna_i Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: Eu platesc orele suplimentare in felul urmator: luni-vineri- 100% sambata-duminica :200% Este ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare - concret delfin24 delfin24 Buna ziua, Stiu ca mai exista subiecte deschise pe aceasta tema, am citit ce spune si contractul colectiv de munca, dar eu tot nu inteleg... Deci, ... (vezi toată discuția)