avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil.

Buna ziua, situatia mea sta in felul urmator, lucrez de 2 ani intr-o societate cu contract pe perioada nedeterminata cu program de 2 ore. Sunt insarcinata in 33 de saptamani.Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1.Pot lua concediu medical prenatal, tinand cont ca pe data de 6 decembrie trebuie sa nasc ?
2.Cine imi plateste acest concediu prenatal, societatea sau statul ?
3.Ce valoare ar avea indemnizatia primita de la stat, pe o perioada de 2 ani desi eu am lucrat cu program de 2 ore ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:18, 29 Octombrie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. - Puteti intra oricand in concediu de maternitate daca sunteti in saptamana a 33-a de sarcina.
- Vorbiti cu medicul curant ginecolog sau cu medicul de familie sa va elibereze certificatul medical pentru sarcina.

3. - Certificatele medicale le duceti la angajator care le calculeaza si le plateste.
- Dupa aceea el recupereaza in totalitate sumele platite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. - Dupa terminarea concediului de maternitate puteti solicita concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- Pentru aceasta faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 2 ani.
- Apoi depuneti la Primarie actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC, in termen de 60 de zile lucratoare de la data terminarii concediului de maternitate.
- Lista cu actele necesare o procurati tot de la Primarie.

5. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In cazul CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este de cel putin 600 lei lunar si cel mult 1.200 lei lunar.
- Pe langa indemnizatie (600 lei) veti mai primi si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului si concediul prenatal berescu_laura berescu_laura Buna ziua as avea o intrebare:cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani? Eu ar trebui sa nasc in noiembrie 2015, de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)