avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN si pensie de intretinere intr-un singur proces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN si pensie de intretinere intr-un singur proces

buna ziua. care sunt pasii care trebuie urmati in obtinerea de catre mama a unei pensii alimentare pentru un minor din afara casatoriei, nerecunoscut de tata. se poate in acelasi proces stabili paternitatea si pensia alimentara?
Da, se poate cere pensia de întreţinere pentru copilul din afara căsătoriei. Dacă a fost cerută o dată cu acţiunea de stabilire a paternităţii, se acordă de la data introducerii acţiunii.
Hotărârea prin care se stabileşte paternitatea unui copil din afara căsătoriei are caracter declarativ, astfel că o dată admisă acţiunea, pârâtul are faţă de copil calitatea de tată chiar de la naşterea acestuia întrucât, potrivit legii, copilul din afara căsătoriei, a cărui filiaţie a fost stabilită prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, are faţă de părinte aceeaşi situaţie ca şi copilul din căsătorie. Ca atare, tatăl copilului din afara căsătoriei este ţinut să contribuie la întreţinerea acestuia de la data naşterii copilului.
Pensia de întreţinere având drept scop satisfacerea nevoilor celui care o solicită, urmează că aceasta nu poate fi acordată decât din momentul când a fost cerută prin acţiune.
În concluzie, rezultă deci că, în cazul în care pensia de întreţinere a fost cerută o dată cu formularea acţiunii pentru stabilirea paternităţii, ea trebuie acordată de la data introducerii acţiunii.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
Adrian ALBU, Avocat
multumesc de raspuns, dar pe ce articol se bazeaza acest fapt?
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
costingh, utilizator
Care fapt anume si de ce va e necesar numarul?
in dosarul inaintat instantei de o prietena se specifica dovedirea paternitatii si alocarea unei pensii alimentare. prezumtivul tata nu s-a prezentat la primul test ADN. avocatul ei I-a spus (dupa cateva luni de la demararea procesului) ca se pare ca sunt nevoie totusi de doua procese: in primul se stabileste paternitatea, in al doilea pensia. este confuza ca nu asa s-au inteles. ar trebui sa ceara alta parere (al unui alt avocat) sau exista vreun articol fix referitor la ce a spus domnul ADISAN mai sus? multumesc
Daca a cerut, instanta se va pronunta si asupra acestui aspect. Nu e nevoie de alt proces, cel putin nu acum. Sa astepte sa termine asta ca ordcum nu are incotro..

Alte discuții în legătură

Custodie comună în proces de stabilire paternitate Utilizator_cereopinie Utilizator_cereopinie Buna ziua! Am și eu un băiețel de un an și jumătate și am intentat proces pt stabilirea paternității și pensie alimentară. Menționez că s-a făcut ... (vezi toată discuția)
Am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain care nu figureaza pe certificatul de nastere GiuliaM GiuliaM Buna ziua! As dori si eu un sfat! Sunt studenta, am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain, insa el nu figureaza pe certificatul de nastere! Cum as putea ... (vezi toată discuția)
Cand pot face testul de paternitate? Oanadombos Oanadombos Buna seara,am trăit în concubinaj cu tatăl fetiței mele timp de 4 ani jumate,relația s-a deteriorat în timpul sarcini ceea ce a dus si la despărțire, ... (vezi toată discuția)