avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cheltuieli infiintare intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cheltuieli infiintare intreprindere individuala

Buna seara!

Am infiintat de curand o intreprindere individuala si as dori sa stiu daca si cum se inregistreaza in RJIP cheltuielite cu taxele de constituire efectuate la Registrul Comertului.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: lilianazam , utilizator 21:43, 4 Noiembrie 2015
Buna seara,

Sigur ca se inregistreaza. Nu uitati sa faceti mai intai un aport de numerar (adica dvs ati pus bani in casierie ca sa aveti de unde plati acele cheltuieli, tinand cont de faptul ca inca nu aveti venituri).

Iata si un extras din Ordinul 170/2015, unde scrie tot ce trebuie despre tinerea evidentei in partida simpla:
Incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
- sumele incasate din desfasurarea activitatii;
- aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- sumele primite ca despagubiri;
- sumele primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii;
- sumele primite reprezetnand forme de sprijin cu destinatie speciala din fonduri nerambursabile (subventii);
- alte sume incasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalitati).
Platile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
- platile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii de venituri;
- sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare;
- sumele reprezentand rambursarea de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- alte plati efectuate (de exemplu: penalitati, amenzi platite s.a.).
Sumele inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza lunar.

Mult succes!
Buna seara!

Multumesc pentru raspuns! Am rugamintea sa-mi mai raspundeti la o intrebare. Obligativitatea de a depune depune declaratia 220 de venit estimat, este de 15 zile de la data la care s-a eliberat Certificatul de Inregistrare de catre Registrul Comertului sau de la data la care s-a inceput activitatea efectiva (s-a emis prima factura sau s-a incheiat primul contract)?
Cu placere. Buna intrebare! Cele 15 zile sunt de la data inceperii activitatii (NU de la data obinerii certificatului de la ONRC, cum multi gresit cred). Deci NU sunteti obligat sa incepeti activitatea imediat ce ati obtinut actele de la ONRC. Se intampla ca chiar persoana de la ghiseu de la administratie sa va indrume sa scrieti ca data inceperii este data eliberarii certificatului (daca aveti nerabdarea sa mergeti imediat dupa ONRC), dar este gresit. Poate dvs incepeti la o luna dupa. Si din momentul in care ati inceput, adica dovediti cu acte, adica eliberati factura sau bon fiscal (eu as recomanda sa fiti mai drastic si chiar si un contract daca l-ati semnat dar nu ati taiat factura sa considerati ca ati inceput odata cu data contractului) se considera ca ati inceput. De atunci aveti la dispozitie 15 zile in care sa mergeti si sa depuneti 220.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
lilianazam, utilizator
Multumesc mult! Asa ma gandeam si eu.
O seara buna!
Cu placere :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 220 samir67 samir67 Buna seara! Am rugamintea sa-mi raspundeti la o intrebare. Obligativitatea de a depune depune declaratia 220 de venit estimat, este de 15 zile de la data la ... (vezi toată discuția)
Problema pfa - nedepunerea declaratiei 220 multivers88888 multivers88888 Anul trecut, in aprilie, mi-am facut PFA : -- am obtinut actele de la registrul comertului -- am obtinut aproape toate actele de la finante mai putin ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa monovertex monovertex Buna ziua, Am infiintat recent un PFA si m-am inregistrat fiscal. In declaratia 200 am completat data inceperii activitatii ca fiind 1 aprilie 2015, ... (vezi toată discuția)