Sunt proprietarul unui teren agricol,in suprafata de un hectar.Arendat unei societati din localitate.Arendasul,retine la sursa,un impozit de 16%+5,5%(CASS),din VENITUL REALIZAT-nu din NORMA DE VENIT(stabilita de DIRECTIA REGIONALA a finantelor publice,stabilita de fiecare judet in parte! Art. 72,Cod Fiscal,spune ca,,sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din agricultura proprietatile cu suprafete de PANA LA 2 ha!Cine greseste ? Multumiri.
Aici in domeniul agricol va intalniti cu doua notiuni.
E vorba de situatia in care va lucrati singur terenul pe care-l aveti in proprietate si pentru venitul agricol astfel obtinut veti plati personal un impozit de 16% pe norma de venit in functie de tipul de cultura si contributia la sanatate 5,5%.
Si separat e situatia in care nu lucrati dumneavoastra terenul si il dati in arenda cu contract de arenda inregistrat de arendas la primarie si pentru venitul din arenda obtinut, arendasul va retine el si plateste la stat impozitul si contributia la sanatate.
Art. 71, art. 72 si urmatoarele din codul fiscal se aplica la prima situati, nu in cazul arendarii.
Multumesc ptr. raspuns.Dar,...cu tot respectul:acelasi art. 72 din codul fiscal,nu face nicio distinctie intre lucrarea terenului in arenda,sau personal! Legea respectiva,spune CLAR si PRECIS: sunt scutite de plata imp. pe venitul agricol terenurile in suprafata de PANA LA 2ha!
De ce interpretam?Ca platesc personal,sau mi se retine la sursa,e acelasi lucru: sunt impozitat,in conditiile in care LEGEA spune NU! Chiar daca ar trebui sa fiu impozitat:faceam referire,in prima intrebare: impozitarea se face PE NORMA DE VENIT(199 lei/ha),stabilita de Directia Regionala a Finantelor Publice Judetene, iar nu pe VENITUL REALIZAT(recte ,ex. 4000 gk grau la ha!-de ex.).As fi dorit o precizare si pe aceasta intrebare!Si ma bazez pe faptul ca raspunsurile dvs. sunt bine documentate,ca moderator(nu ca participant la forum-unde imi dau si eu cu parerea,desi nu stiu prea multe),si pe baza lor pot cere o actiune in instanta,nu?Inca odata,cu multumiri, Neatitu