avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu ridicarea ultimului salariu de la o firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu ridicarea ultimului salariu de la o firma aflata in insolventa

Buna ziua,

Am lucrat cativa ani pentru o firma care din primavara este in insolventa. Ca sa scape de problemele legate de lichidare, patronul, care are doua firme X srl si X trade srl ( x srl fiind in lichidare) a mutat toate stocurile de marfa si toate operatiunile legate de achizitii, vanzari, incasari de pe firma X srl pe firma X trade srl.

La data de 1 iunie a venit si randul angajatilor sa fie transferati. A venit directorul executiv al firmei cu formulare de demisie cu acordul partilor si contracte noi de munca pentru firma X trade, dar in contractele noi de munca salariile erau trecute mai mici, dar cu promisiunea ca diferenta de bani o vom primi sub forma de comision (nestipulat in contract). Am semnat demisia, dar fiind in asteptarea unui raspuns pentru obtinerea unui nou job (aveam de cateva luni intarzieri mari la plata salariilor), am refuzat sa semnez si noul contract de munca.

A doua zi am fost anuntata ca trebuie sa modific demisia, ca m-i se cer 15 zile de preaviz, ceea ce am si facut. Mi-am dat demisia cu data de 1iunie si am lucrat pana pe 19 iunie. In data de 18 iunie trebuia sa primim lichidarea pentru luna mai, dar in cazul meu a fost oprita (mai corect spus mi-a fost smuls plicul din mana chiar de catre patronul firmei) pe motiv ca fusese prejudiciat de un coleg de al meu cu o inregistrare gresita din registrul de casa. Paguba, cel putin scriptic exista, dar nu se putea verifica, pentru ca a fost un intreg talmes-balmes generat de "trecerea" aceasta de pe o firma pe alta. Se faceau incasari haotic, dupa cum era nevoie de bani. N-i se spunea astazi sa incasam pe X srl, maine pe X trade srl, incasam pe X srl si plateam furnizori pe X trade srl, iar pe deasupra nu mai aveam nici legatura cu serverul firmei, deorece ne fusese intrerupt internetul pentru neplata. Asa ca colegul meu mergea o data pe saptamana la sediul firmei si opera toate documentele din saptamana precedenta....mai amintesteti toate giumbluslucurile pe care le faceai cu banii timp de o saptamana

Greseala mea a fost ca nu am ripostat in legatura cu retinerea salariului, dar mai aveam de stat doar o zi si dupa aceea scapam din tot acel stres insuportabil. Dar am avut alta surpriza, in data de de 20 trebuia sa primesc avansul pentru luna iunie...liniste...., in data de 1 iulie trebuia sa primesc comisionul pentru luna iunie, iarasi liniste....in data de 5 iulie trebuia sa primesc lichidarea ( cu tot ce presupune ea, plata zileleor de concediu nenefectuate) tot liniste...

Am sunat, m-i s-a spus ca nu are cine sa calculeze salariile , firma de audit nefiind platita...Au chemat o fosta colega care a rezolvat-o si pe asta.Astazi suntem in 17 si eu nu am nici o veste. Dau telefoane si sunt plimbata de la o persoana la alta, nu m-i se mai raspunde la telefon. Trimit mailuri si m-i se raspunde :

"Eu te inteleg dar sunt doua probleme, 1 nu am timp pentru a ma ocupa de aceasta problema 2 nu am bani pe Srl.

Cand voi gasi timp ma voi ocupa.

Vorbim"


As dori sa trimit o scrisoare oficiala , dar nu stiu cui sa ma adresez, firmei, lichidatorului? As vrea sa stiu daca am vreo sansa sa-i actionez in instanta, pentru ca am probleme foarte mari cu neplata ratelor la o banca, iar acum m-i se acumuleaza si penalitati. Daca firma este in lichidare mai pot face ceva?


Va multumesc mult pentru rabdare
Cel mai recent răspuns: valy_popa , utilizator 14:52, 25 August 2009
mai nou m-i se raspunde :

"fa cum crezi tu ca e mai bine, dar ai in vedere ca societatea e in insolventa si e posibil sa fi trecut termenul in care te puteai inscrie la masa credala ca si creditor al firmei."

adica nu o sa mai pot recupera banii?
Ba da , va puteti recupera banii .... Mergeti si luati legatura cu lichidatorul sau puteti deschide o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Creantele salariatilor se inscriu in tabelele creantelor de catre lichidator fara sa fie depuse cereri de creanta de catre salariati.Luati legatura cu lichidatorul.
Cum îşi pot recupera salariile angajaţii firmelor aflate în insolvenţă?

AJOFM-urile dispun de fonduri importante pentru despăgubirea salariaţilor „ţepuiţi” de patroni, dar nimeni nu solicită aceşti bani

Administratorii judiciari nu încurajează astfel de demersuri rapide şi eficiente deoarece… nu au nimic de câştigat!

Potrivit legislaţiei în vigoare, în caz de insolvenţă, salariaţii se află pe locul secund la recuperarea creanţelor de la un angajator intrat în faliment, imediat după achitarea taxelor judiciare.

Însă, din neştiinţă sau dezinteresul lichidatorului judiciar, de regulă, salariaţii nu rămân în urma înscrierii la masa credală decât cu... vechimea în muncă.

Cu toate că este în vigoare încă de la începutul anului 2007, Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de Garantare pentru plata creanţelor salariale este practic necunoscută şi neutilizată.

Mai multe detalii pe www.antitepari.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme drepturi salariale firma aflata in insolventa tdc tdc Buna ziua, Am lucrat cativa ani pentru o firma care din primavara este in insolventa. Ca sa scape de problemele legate de lichidare, patronul, care are ... (vezi toată discuția)
Probleme cu ridicarea ultimului salariu de la o firma aflata in insolventa tdc tdc Buna ziua, Am lucrat cativa ani pentru o firma care din primavara este in insolventa. Ca sa scape de problemele legate de lichidare, patronul, care are doua ... (vezi toată discuția)
Recuperare remuneratii ContSters277422 ContSters277422 Buna ziua. Pe scurt: am lucrat intr-o companie destul de mare, privata, de la care am de recuperat 10005.00 lei insemnand salariile din ultimele luni lucrate. ... (vezi toată discuția)