Buna ziua. Am si eu nevoie de ajutorul unui specialist referitor la succesiune, si anume:
1. exista un termen in care esti obligat de lege sa depui actele pentru a face succesiunea? daca da, care este acesta? ce costuri implica daca exista un termen de...ani, si ce costuri implica daca depasesti acel termen de...ani?
2. daca unul dintre mostenitori doreste ca partea sa care ii revine prin lege sa o doneze unui alt mostenitor, cum se poate face aceasta si cand? inainte sau dupa succesiune?
3. exista urmatoarea situatie: dupa tatal decedat, s-a facut succesiunea, o parte revenindu-i sotiei, restul celor trei copii. Doi dintre ei si-au cedat partea celui de-al treilea, astfel mostenirea a revenit in parti egale mamei si copilului mostenitor. Mostenirea a fost vanduta dupa succesiune de mama si fiul mostenitor, care si-au cumparat o alta proprietate comuna din banii obtinuti pe proprietatea mostenita dupa moartea tatalui si banii proveniti din vanzarea unui apartament proprietate personala a fiului mostenitor. In contractul de vanzare-cumparare a noii proprietati, mama si fiul au cota-parte 50-50% Intre timp, mama fiind foarte bolnava, a decedat,fiul mostenitor ramanand sa locuiasca in proprietatea achizitionata in parti egale cu mama.
4. cum se procedeaza in asa o situatie? se inainteaza actele pentru succesiune dupa mama decedata, cu drepturi egale pentru toti cei trei copii? cat este cota-parte din mostenire pentru fiecare dintre cei trei mostenitori conform situatiei prezentate mai sus?
Multumesc anticipat!
1. termenul de acceptare a succesiunii este de 1 an; este bine ca tot in acest termen de 1 an sa dezbateti succesiunea deoarece taxele percepute de stat vor fi cu mult mai mici, decat daca trece termenul acesta (contactati un birou notarial care va va face calculul exact in functie de valoarea bunurilor ce compun masa succesorala)
2.prima data se dezbate succesiunea si apoi fiecare poate face ce doreste cu partea care ii revine in urma succesiunii (sa o vanda, sa o doneze, etc.)
3 - 4 . Da! "se inainteaza actele dupa mama decedata cu drepturi egale pentru toti cei 3 copii" . Cei trei copii vor mosteni in cote egale cota-parte a mamei: adica cei 50% din imobil se vor imparti la cei 3 copii.
Discutiile sunt mult mai ample decat atat. Va recomand sa consultati un avocat in mod direct. Sau un notar.
Mostenire nepot
pbmice
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Situatia de fapt:
Exista titlu de proprietate pe numele bunicului asupra unui teren extravilan si asupra unui teren ... (vezi toată discuția)