avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... volum mare de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

volum mare de munca

Bună ziua,

Știu ca în multinaționale este deja înrădăcinat ca normalitate statul peste program voluntar, fără a fi remunerat, doar pt a putea face fata unui volum de munca mare, ne proporționat unui program de 8 ore. Been there, done that, fără comentarii
Doar ca acum mă trezesc într-o situație noua ( știu ca precedentul l-am creat benevol, alături de atâția alții care au acceptat acest compromis, deci îmi recunosc vina) și aș vrea să știu da a legal angajatorul mă poate concedia pe motiv de incompetenta în cazul în care nu îmi termin treaba în timpul programului de munca. Ca sa mă explic, sunt intoarsa de 10 luni din concediu de creștere copil. Am stat acasă 8 luni, ulterior copilul a stat cu bunicii 10 luni, timp în care l fel ca ceilalți colegi am stat mult și bine peste prog ( de subliniata volumul de munca e mare , irealizabil în 11 ore, darămite în 8). De ce a vreme bunicii - din provincie- ai plecat iar copilul luam dat la cresa. Bineînțeles ca prioritățile s-au schimbat radical, în ideea ca sunt obligata sa plec la program ca sa îmi pot lua copilul de la cresa. Treaba nu mi- o mai pot face la fel, deja sunt în urma și nu văd nici o urmă de ameliorare. Întrebarea mea- are angajatorul vreo pârghie legala de a mă concedia atâta timp cât volumul de munca este evident superior programului? În timpul car stau încerc sa fiu cât de eficienta pot, fără pauze etcetera, dar tot nu fac fata.
Intenționez sa îmi caut altceva, dar în mod categoric o sa dureze.
Mulțumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 2 Noiembrie 2015
Curtea de Apel Bucureşti, în Decizia nr. 1280/R/2012 statuează ca :„cunoştinţele, aptitudinile
şi performanţele profesionale trebuie să fie apreciate în concret, în raport cu atribuţiile şi cerinţele postului respectiv, precum şi cu rolul şi locul postului în cadrul activităţii desfăşurate
în acea unitate”.

Potrivit art. 247-252 din Codul Muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara fara a folosi insa acest drept in mod abuziv.

De asemenea, potrivit art. 129 din Codul muncii, "Norma de muncă exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operaţiunilor sau lucrărilor de către o persoană cu calificare corespunzătoare, care lucrează cu intensitate normală, în condiţiile unor procese tehnologice şi de muncă determinate. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru întreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale în cadrul programului de muncă."
In literatura juridica s-a afirmat ca „Normele de munca trebuie stabilite astfel incat sa asigure un ritm normal de lucru, la o intensitate a efortului muscular sau intelectual si o tensiune nervoasa care sa nu conduca la oboseala excesiva a salariatilor”. ([ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea concediului de ingrijire al copilului pana la 2 ani lili2003stoica lili2003stoica exista vreo reglemntare pt. medici, care sa le dea dreptul , daca intrerup concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani si reincep activitatea ... (vezi toată discuția)
Normarea muncii eladani eladani Buna ziua, Am o problema legata de normarea muncii. S-a constatat de catre angajator ca la unul din produsele pe care le realizam , norma de munca se putea ... (vezi toată discuția)
Norma de lucru cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Angajatorul poate stabili norma de lucru de 12 ore/ zi cu 24 ore libere apoi. In aceste conditii diferenta de 4 ore/ zi se mai considera ... (vezi toată discuția)