avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anulare stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anulare stagiu de cotizare

Buna ziua!

Va rog, un sfat, in urmatoarea situatie:

O persoana se pensioneaza din invatamant. Din stagiul de cotizare au fost anulati 16 ani, perioada 1976 - 1992. In 1992 carnetul de munca a fost pierdut, de catre cei de la scoala. La reconstituire, pe baza adeverintelor aduse, la "actul in baza cariua se face inscrierea", deci unde se trece nr. contractului de munca, s-a specificat "adeverinta nr.. din data de ...".
Acum, la analiza dosarului, acea perioada nu a fost luata in calcul, cei de la Casa de pensii spunand ca o adeverinta nu este act in baza careia se face o angajare, si acea perioada a fost anulata. S-au cerut copii dupa contractele e munca. Cei de la scolile respective - toate din mediul rural - au spus ca nu mai au arhivele, ca scolile s-au mutat, s-au comasat, diverse motive.

1. Este posibil ca o scoala sa nu pastreze arhiva de personal timp de 50 de ani? A cui este responsabilitatea?

2. Ar trebui deschisa o actiune in instanta, cu Casa de pensii, in care sa i se solicite sa recunoasca acea perioada drept stagiu de cotizare?
Cel mai recent răspuns: ellinia , utilizator 11:34, 4 Noiembrie 2015
Raspunsul CNPP:


Se poate intocmi dosarul de pensionare limita de varsta pe baza de adeverinte?? Carnetul de munca nu l-am primit niciodata pe motiv ca s-a pierdut, in schimb am primit adeverinte de vechime pt perioadele lucrate. Va multumesc!


Dosarul de pensie pentru limita de varsta se poate intocmi in lipsa carnetului de munca, doar in baza adeverintelor, in urmatoarea situatie:
- Solicitantului dreptului de pensie trebuie sa faca dovada publicitatii pierderii carnetului de munca in conformitate cu prevederile art. 296 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii actualizat);
- Actele de vechime in munca prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificata si completata, pentru perioadele mentionate la art. 16 lit. a) din acest act normativ, pentru perioadele de activitate desfasurate pana la data de 01.04.2001, trebuie sa respecte conditiile de forma impuse de prevederile art. 124, 126 si 127 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 modificata si completata;
- Adeverintele trebuie sa fie eliberate dupa caz, de catre angajatorii solicitantului, continuatorii in drepturi ai acestora sau detinatorii legali de arhiva (creatori si detinatori de documente) in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
Invederam faptul ca potrivit art. 125 din HG nr. 257/2011 ,<<Angajatorii sau orice alti detinatori de arhive sunt direct raspunzatori, in conditiile legii, de legalitatea, exactitatea si corectitudinea datelor, elementelor si informatiilor pe care le inscriu, in baza documentelor detinute, in adeverintele pe care le elibereaza in vedrea stabilirii, recalcularii sau revizuirii drepturilor de pensie>>.
Avand in vedere caracterul de exceptie al acestei situatii, consideram ca in procesul de stabilire a drepturilor de pensie, exercitandu-si dreptul activ, casa locala de pensii poate solicita prezentarea unor documente suplimentare.

28-05-2012 11:20


Sursa:

[ link extern ] ...


Toata discutia o gasiti aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare cu carte de munca pierduta uleiamihaela uleiamihaela Buna ziua! Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original. Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime ancfd ancfd Buna ziua, Lucrez din 1978,va rog sa-mi spuneti pentru ce perioada am nevoie de adeverinta cu sporul de vechime la dosarul de pensionare. Arhiva e in ... (vezi toată discuția)