avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ref.concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ref.concediu odihna

Pentru luna decembrie a anului 2015 un salariat a solicitat un numar de 25 zile concediu fara salariu. Tinand cont ca acesta si-a efectuat concediul de odihna pe anul in curs, va rog sa-mi spuneti daca concediul de odihna pe anul 2015 ar fi trebuit sa se reduca intrucat are 25 zile CFS si daca da, trebuie sa-i retin anul
urmator contravaloarea zilelor de CO cu care ar fi trebuit diminuat CO pe anul 2015?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 2 Noiembrie 2015
Intr-adevar, pentru perioada cat a stat in CFP nu i se acorda concediu de odihna.

In acest sens, pentru indemnizatia de CO acordata in plus, angajatul are obligatia de a restitui suma respectiva.

Art. 256 C.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
....

retinerea din salariu nu se poate face decat in baza :
- unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile
Art. 169 C,mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....

- unui acord incheiat cu salariatul, in conditiile mentionate de art.254 C.mun.
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata co necuvenit daniela-claudia daniela-claudia Revin cu intrebarea referitoare la retinerea sumelor incasate pt. CO necuvenit.Mai exact, un salariat care a beneficiat la inceputul anului de concediu de ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a concediului de odihna mary2015 mary2015 Buna ziua ! Nu am foarte clar enuntul din codul muncii referitor la concediul de odihna,respectiv la compensarea sa in bani atunci cand este cazul. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna necuvenit MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am un angajat care in luna ianuarie a efectuat 10 de zile de concediu de odihna. Pe data de 15 februarie ii inceteaza contractul de munca. Cum ... (vezi toată discuția)