Buna ziua !
Nu am foarte clar enuntul din codul muncii referitor la concediul de odihna,respectiv la compensarea sa in bani atunci cand este cazul. Disparand sintagma "c.o.se acorda proportional cu perioda lucrata intr-un an calendaristic, doresc sa stiu cum se procedeaza in cazul in care un salariat care a lucrat timp de 3 luni in acest an avand CIM pe perioada nederminata, pana in august fiind in CFS (din aprilie pana in august ). mai exact,astazi isi face lichidarea in contextul in care n-a efectuat nicio zi din concediul de odihna din acest an. I se vor acorda banii de c.o. pentru 3 luni lucrate ?
Si viceversa, daca un salariat a efectuat tot concediul de odihna si lichidarea se face conform art. 55 b in luna august , i se retine contravaloarea pt. restul de concediu la care nu avea dreptul ?
Am auzit mai multe pareri , chiar de la ITM, de aceea va rog sa ma lamuriti dvs.
1. Salariatul are dreptul la compensarea in bani a CO neefectuat sia ferent celro 3 luni lucrate. art.146 (3) C.mun. : Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
2. Art.144 alin.2 C.mun. : Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
3. Art.16 (5) C.mun. : Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
4. Art.256 (1) C.mun. : Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
In acest sens, angajatorul va calcula efectiv indemnizatia de CO aferenta perioadei lucrate , iar diferenta platita in plus o va recupera de la salariatul in cauza.
Art.254 C.mun.
.....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.