avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim in cazul muncii normate.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim in cazul muncii normate.

Buna ziua , deschid si eu acest subiect manat de o situatie concreta , in care salariatii unei mici intreprinderi care is desfasoara activitatea in domeniul industriei usoare - confectii primesc un salariu de 200 - 400 lei net lunar cu motivatia neindeplinirii normelor.
Este deci obligatoriu "salariul minim obligatoriu " ?
As dori de asemenea sa stiu daca exista anumite norme in ceea ce priveste normarea muncii , pe diferite domenii de activitate , sau stabilirea normelor este la indemana angajatorului , si astfel in jungla economica romaneasca angajatul isi pierde practic orice drept.
Fac specificarea ca este vorba de o firma mica , cu un numar redus de personal ( pana in 40 persoane).
Va multumesc !
Cu respect ,
PracticMan ;)
[ link extern ]
Ati semnat contract colectiv de munca?
Din Codul muncii:
Art.159 (3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
S-a semnat un contract individual de munca si atat.
Din pacate se profita de naivitatea oamenilor (sa nu-i zic altfel), si persoana in cauza n-a putut sa-mi dea mari detalii despre ce a semnat. A fost acoperita de promisiuni (bani , bonusuri , etc), si cu ochii probabil inchisi a semnat contractul de munca .
Dupa prima luna in loc de bonuri de masa si bonusuri au primit jumatati de salarii.
Sincer 200 de lei pe luna ... este inadmisibil.
Normele sunt foarte mari , nu pot fi indeplinite si de aici rezulta totul.
Faceti sesizare la ITM, in baza art.159 din Codul muncii.
Daca nu se rezolva nici asa dati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
A se vedea si art.108 din Codul Muncii care da definitia legala a timpului de munca:
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Atata timp cat nu se mentioneaza in Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate (daca exista asa ceva) sau macar in contractul individual de munca vreo referinta la "norma" as zice ca trebuie sa se respecte clauza contractuala privind durata normala de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână (art.109 al.1 din Codul Muncii)
Plata salariului nu poate fi substituita acordarii bonurilor de masa. Nu are nimic una cu cealalta.

Alte discuții în legătură

Obligativitatea incheierii ccm la nivel de unitate lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , ma intereseaza sa stiu daca mai este obligatoriu sa se incheie contractul colectiv de munca pentru anul 2013 la nivel de unitate . Suntem o ... (vezi toată discuția)
Sa abrogat cumva art. 159 codul muncii si hg 1825 din 21.12.2006 ??? liviu tiutiu liviu tiutiu sa abrogat cumva art. 159 Codul Muncii si HG 1825 din 21.12.2006 ???sau mai bine zis ,care este aplicabilitatea celor doua, daca Contractul Colectiv de Munca ... (vezi toată discuția)
Legea dialogului social,negociera ccm samir69 samir69 Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat ... (vezi toată discuția)