avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Dreptul de retragere
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Dreptul de retragere

Buna ziua,

As dori sa stiu , daca articolele 6 alin 1 lit.e coroborat articolul 14 alineatul 2 ( adica daca intr-un contract la distanta se mentioneaza distinct in cadrul fiecarui produs ca consumatorul plateste separat costurile de transport si livrare , profesionistul e exonerat la exercitarea dreptului de reatragere al consumatorului de plata cheltuielilor initiale de transport si livrare al produselor (la predarea produsului-mentionand ca aceste costuri apartin companiei de transport si nu profesionistului ), cat si de cheltuielile de ramburs ale produsului in cazul in care acesta nu prezinta defecte ?

Deasemenea , dat fiind ca profilul companiei este de vanzare a produselor de folosinta intima (lenjerii, prosoape , pilote , perne ,prosoape- etc) profesionistul poate informa consumatorul ca acesta nu isi poate exercita dreptul de retragere in cazul in care aceste produse au fost spalate sau purtate , in acest mod fiind vorba de respectarea normelor sanitare de folosinta ale produsului -articolul 16 litera e ?

Dat fiind toate cele enumerate mai sus , profesionistul poate returna doar costul efectiv al produsului conform art 16 (dreptul de retragere in 14zile -indiferent de motiv , daca cesta nu a folosit produsul , sau este defect);

M-am cam incurcat in legislatie dar sper ca am fost inteleasa;va multumesc

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:56, 4 Noiembrie 2015
la ce act normativ va referiti? mentionati articole, aliniate, etc.... dar nu mentionati actul normativ!
Daca dvs ca avocat nu stiti la ce act normativ se refera...
[ link extern ]

Afisati pe site ce produse nu se pot returna ( cf art 16-e) si de asemenea ca nu suportati costul returnarii.
Pt produsele ce se pot returna ( ce nu s-a desigilat/ purtat etc), ca profesionist veti returna toti banii, inclusiv cei pt transportul initial (art 13- 1) pt ca nu sunteti in situatia art 13 pct 3. Vezi si art 14pct 2 care zice ca un consumator supaorta doar costurile returnarii si alea doar daca i-ati zis asta inainte.


Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator
multumesc pentru raspuns , dar n-am inteles prea bine , din moment ce nu eu incasaz banii pentru livrarea produselor si se mentioneaza la fiecare produs ca transportul se plateste separat costurile fiind suportate de consumator , de ce trebuie sa rambursez si costurile legate de transportul initial ?
Costul e suportat de cumpărător și rămâne cu cheltuiala dacă rămână eu bunul, dar dacă îl da înapoi pe cheltuiala lui, ii dați banii înapoi pe produs și pe transportul iniția, scrie clar în art 13 pct 1. Se vrea prin lege o repunere în situația inițială și împărțirea cheltuielilor suplimentare echitabil, dvs suportați costul transportului pt trimitere și cumpărătorul pt retur.
Dacă legea nu va e clara, puteți solicita un punct de vedere de la anpc.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot comerciantii online sa nu returneze costul transportului ... catalingeangos catalingeangos Am achizitionat un produs online care a costat 849 lei, iar pe site scrie transport gratuit. Cand am primit factura, scrie 849 lei pret produs, +30 lei ... (vezi toată discuția)
Comertul online saionara saionara am unele nelamuriri cu privire la garantia si returnarea produselor. ca si magazin online neplatitor de TVA, pot sa pun o taxa retur in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cumparare altex - cost retur Buna ziua, Sapt trecuta am cumparat un laptop de pe altex. M-am razgandit si am decis sa il returnez. Am completat un proces verbal de predare-primire si ... (vezi toată discuția)