avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... REPARTIZARE INCASARI ASOCIATIE DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

REPARTIZARE INCASARI ASOCIATIE DE PROPRIETARI

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o clarificare in urmatoarea problema. Sunt proprietara unei garsoniere intr-o vila situata in localitatea Paraul Rece, Predeal. In aceasta vila suntem 12 proprietari si ne lovim acum de urmatoarele.
Vila a fost data in folosinta in anul 2006. De atunci si pana in luna iulie 2015 nu am fost constituiti intr-o asociatie de proprietari proprie, fiind afiliati vilei vecine. S-a ajuns la concluzia ca trebuie sa ne infiintam propria asociatie, cu cont bancar propriu. La sfarsitul lunii iunie 2015, 3 coproprietari aveau restante semnificative si o parte din ceilalti 9 proprietari am platit sume in plus pentru a putea dispune de utilitati. In luna august, practic imediat dupa infiintare, unul din restantieri a platit suma de 500 lei, in conditiile in care, cheltuielile aferente intretinerii lunii iulie erau de 94 lei. Situatia s-a repetat in luna octombrie cand un alt restantier a platit o suma mai mare decat intretinerea aferenta perioadei iulie-septembrie 2015. Presedintele ascociatiei nu este de acord cu stingerea datoriilor din perioada 2013-2014 a acestor 2 proprietari. Dar repet, vila a functionat si inainte de constituirea asociatiei, s-au platit cheltuieli si s-a ramas cu datorii si creante de la vechea situatie a vilei.
Intrebarea mea este cum plecam la drum cu contabilitatea asociatie? Putem evidentia in situatia de inceput datoriile si creantele vechi? Putem stinge din banii incasati in contul asociatiei restantele vechi cu care practic Asociatia a pornit la drum?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:41, 5 Noiembrie 2015
Termenul de "repartizare incasari" este incorect.
Explicatia ar fi ca nu ati stat intr-o forma de asociare pana acum
Corect este o repartizare a cheltuielilor.

In rest, problema este destul de confuza pentru mine: poate mai veniti cu niste informatii suplimentare.

Daca cineva a dat 500 lei are semnificatia unui imprumut pe care l-a facut asociatiei; ulterior asociatia trebuie sa-i dea inapoi imprumutul.
Mirela_Stirbu a scris:
Vila a fost data in folosinta in anul 2006. De atunci si pana in luna iulie 2015 nu am fost constituiti intr-o asociatie de proprietari proprie, fiind afiliati vilei vecine.

Ca sa fim mai clari: ati fost pana acum intr-o asociatie mai mare, o asociatie care cuprindea atat vila dumneavoastr car si cea vecina.
Apoi, asa cxum spuneti, la sfarsitul lunii iulie v-ati constituit in asociatie separata doar pe villa dumneavoastra iar la acea data unii din proprietari aveau restante. Restante fata de asociatie, restante pe care acum au reusit sau reusesc sa le plateasca dar nu mai este vechea asociatie si platesc noii asociatii.
Este normal si corect sa plateasca.
Atunci cand ati infiintat asociatia separata, ati preluat de la vecgea asociatie situatia restantierilor, a fondurilor..., adica situatia cu activ si pasiv. Probabil cei ce s-au ocupat de aceasta preluare au incheiat proces verbal cu cei de la vecghea asociatie, s-au angajat ca vor plati restantele, s-au platit o parte sau integral, s-au incheiat contracte cu furnizorii s.a.m.d.
Preluarea situatiei financiar contabile de la acea data sta la baza contabilitati in noua asociatie. Orice restantier catre vechea asociatie, va plati acum noii asociatii iar conducerea noii asociatii stinge prin incasare debitele acestor restantieri, iar prin decontare, transfer, plata catre vechea asociatiei va stinge debitele catre vechea asociatie asa cum au stabilit prin PV incheiat cu ocazia predarii-primirii situatiei activului si pasivului.
Sumele achitate in plus de unii vecini pentru acoperirea unor cdebite catre vechea asociatie si/sau furnizor, pot compensa cheltuielilerepartizate pe lista de plata in lunile urmatoare sau pot fi returnati proprietarilor asa cum se returneaza de exemplu, fondul de rulment in anumite cazuri.

Putem evidentia in situatia de inceput datoriile si creantele vechi?

Nu numai ca puteti, ci sunteti obligati sa faceti acest lucru, saplecati la drum cu ceea ce ati plecat de la vechea asociatie.
Putem stinge din banii incasati in contul asociatiei restantele vechi cu care practic Asociatia a pornit la drum?

Sigur ca puteti si sunteti obligati sa stingeti datoriile celor care le achita; omul achita ca sa i se stinga debitul. Sunteti iar obligati sa platiti datoriile catre vechea asociatie ori catre furnizori daca ati incheiat o intelegere cu acestia sa le achitati datoriile in anumite termene, stingand astfel debitele catre furnizori sau fosta asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu preluarea debitului inscris in evidenta contabila . Marian Jumara Marian Jumara Proprietarii unui bloc au decis sa infiinteze o asociatie de locatari.Pana la data ramanerii hotarararii de infiintare definitive si irevocabile a noii ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Desprindere asociatie alv alv In cazul desprinderii unei asociatii nou infiintate, din asociatia mama. Refuzul de incheiere a unui protocol a elementelor de activ si pasiv, cum cere ... (vezi toată discuția)