avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinere copil

Buna ziua,
O cunostinta are o relatie cu un tip, nefiind casatoriti. Din aceasta relatie a rezultat o fetita care e recunoscuta, in sensul ca pe certificatul de nastere sunt trecuti ambii parinti. Problema e ca de ceva vreme tipul nu mai contribuie nicicum la intretinere, nici macar pentru fetita, desi inca locuiesc impreuna. Cui ar trebui sa se adreseze persoana in cauza pentru a-l face pe partener sa plateasca intretinere alimentara. Mentionez ca acesta lucreaza.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:46, 6 Noiembrie 2015
Actiune in instanta de obligare a tatalui la plata pensiei de intretinere.
cat ar fi intretinerea din salariu? 30%?
Art. 529 NCC referitor la cuantumul întreţinerii dispune in sensul ca:

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Doamna nu e musai sa fie intretinuta de tatal copilului, doar copilul trebuie intretinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vs credite alina.livia alina.livia Am trait in concubinaj 8 ani. Din acesta relatie a rezultat o fetita. Pt a beneficia de pensie alimentara, se tine cont de creditele concubinului meu? Nu se ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil major student eu-parinte eu-parinte Cu ce sume de bani trebuie sa contribuie parintii (divortati) la intretinerea copilului lor major care este student in anul II? Ce obligatii le revin acestor ... (vezi toată discuția)
Pensie minor laura1964 laura1964 La ce art.din NCC se specifica cum se calculeaza pensia de intretinere minor si ce anume intra in acest calcul? (vezi toată discuția)