am fost la comisie si mi-au dat decizia medicala ptr pensionare pe caz de boala gr 2;am dus decizia medicala la fabrica dar doamna secretara refuza sa-mi faca lichidarea pe motiv ba ca asteapta decizia de la casa de pensii,ba ca ma baga an concediu legal,eu am avut medical pana pe 31 octombrie,de la 1 noiembrie nu mi sa mai dat concediu medical deoarece pe 27 octombrie am fost la comisie,va rog frumos sa ma andrumati si pe mine ce trebuie sa fac,eu mai am 36 de zile de concediu legal ramas si dupa lege trebuie sa mil plateasca dar cred ca ei ma forteaza sal iau ca sa nul plateasca dar de la medic mi sa spus ca din momentu deciziei medicale eu figurez ca pensionara.
1. Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
In acest caz :
- c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul II
- aratati textul de lege dnei secretare.
2. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
3. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.