avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Debit restant de 10000 EUR + mostenire
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Debit restant de 10000 EUR + mostenire

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu un sfat referitor la urmatoarea situatie?
Persoane implicate: frate + sora si praintii lor. Sora il ajuta pe frate cu 10000 EUR in 2004 in baza unui act la notar. Intelegerea a fost ca apartamentul parintilor sa il preia sora in urma acestui ajutor de 10000 EUR. Acum sora pune problema recuperarii acestor 10000 EUR, desi in momentul de fata, apartamentul deja a fost trecut de parinti pe numele ei, acestia fiin in viata. Apartamentul e de 4 camere, valoreaza undeva peste 40000 EUR, insa in 2004 cu siguranta pretul era mai jos.
Din punctul meu de vedere, fratele nu ar trebui sa mai achite nimic.
Ce sanse de recuperare pe cale juridica a celor 10000 EUR dati in 2004 are sora?
Va multumesc anticipat pt feedback! Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 18:57, 12 Noiembrie 2015
Din punctul meu de vedere si fara informatii suficiente, imprumutul din 2004 este prescris din 2007. Deci sansele ar fi minime. Succes!
Iti multumesc pt feedback! Deci sansele sunt minime iar fratele ar trebui sa mearga pe ideea de prescriere a debitului. Daca parintele a trecut apartamentul pe numele surorii, fratele nu poate ataca in instanta acest fapt? intelesesem ca un parinte nu poate vinde catre un copil un apartament, nu am verificat insa acuratetea informatiei, ma puteti ajuta?
cat timp proprietarul traieste , poate dispune cum doreste de averea sa. O poate ceda, vinde , dona cui doreste.
Doar daca se incalca rezerva altui frate atunci ar fi probleme. In cazul asta, nu e vorba. Ce a semnat, e bun semnat, atunci cand se plateste, e bine sa fie foarte atent (a). acum nu mai poate recupera nimic.
Doar dacă imobilul a fost transferat prin donație și a fost încălcată rezerva succesorală, fratele ar avea dreptul să ceară 1/4 din apartament, după decesul ambilor părinți, sau 3/16 după decesul unuia dintre părinți.
Nu ar fi moral să ceară, dar...
Se poate dovedi in instanta ca este o donatie deghizata, si ca banii nu s-au dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: ... ani24 ani24 Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: suntem 3 frati, 2 surori si un frate, una fintre surori a primit un apartament care era pe ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare simao simao Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)