avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Repetare control medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Repetare control medicina muncii

Buna ziua,
Daca ma puteti va rog ajuta cu o speta, nu am gasit nicaieri un raspuns clar.
Ca si angajator, am efectuat controlul de medicina muncii acum 2 luni. Avem o angajata care a slabit foarte mult, se misca incet, este palida (arata ca si cum ar avea probleme mari de sanatate), care am sperat ca va fi investigata de catre medicul de medicina muncii, dar nu s-a intamplat. Dintr-o discutie cu ea, am aflat ca nu a spus nimic medicului, si nici nu a mers la vreun medic (altul decat medicina muncii) sa primeasca un diagnostic, afirma ca nu crede in medici si ca nu doreste sa ia nici un tratament la nimic, de mai multi ani se focuseaza pe medicina naturista si nu crede ca e anormal acest lucru, dar nici faptul ca nu i-a spus nimic la medicul muncii.

Intrebarea este - o putem obliga sa repete medicina muncii si sa expuna problemele ei medicale acestuia? Sau, reformuland, avem vreo responsabilitate legala ca si angajator atunci cand aflam ca un angajat nu a spus adevarul medicului muncii, obtinand astfel un apt 100%?

multumesc anticipat!
astept pareri!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:15, 6 Noiembrie 2015
1. Puteti solicita medicului de medicina muncii care deserveste unitatea sa o cheme pe salariata si sa-i recomande efectuarea unor analize si apoi va decide daca, din punct de vedere al sanatatii, mai poate lucra sau nu pe acel post.

2. Altfel spus, sub pretextul unui control medical la mai multi salariati, o poate verifica si pe salariata in cauza.
Care a fost rezultatul ultimului control medical periodic efectuat ? Este posibil ca medicul specialist de medicina muncii sa fi observat scaderea in greutate si comportamentul de care amintiti si sa fi cerut deja efectuarea unui set de analize suplimentar si in urma acestora sa nu fi fost nevoie sa modifice fisa de aptitudine a lucratorului. Este utila o discutie preliminara a angajatorului cu medicul specialist de medicina muncii despre acest caz.
nu s-a observat (de catre medicul de medicina muncii, care nici nu stiu daca e acelasi ca si anul trecut sau altul) scaderea in greutate. a fost apta pe certificat.
nu stiu daca ati avut ocazia sa vedeti, dar aceste controale se fac destul de superficial - daca angajatul spune ca nu are nimic, si e palid, medicul isi noteaza ca nu are nimic si nu insista sa vada de ce e palid angajatul.
sunt eu angajatorul, deci am efectuat toate discutiile posibile. salariata refuza sa vada medicul de medicina muncii inca o data, sub pretextul de a spune de data asta toate problemele medicale pe care le are. avand in vedere aceasta situatia, ma intrebam ce obligatii avem ca si angajator in fata acestui fapt - o putem obliga sa vada medicul sau nu? Stim ca nu a spus nimic medicului.
medicina muncii a fost deja efectuata pe anul acesta, urmatorul control va fi peste un an, deci e prea mult timp pentru a putea profita de o ocazie de a cere investigatii suplimentare.
multumesc!
Nu cred ca puteti obliga lucratorul la un alt control medical periodic, dar puteti sa ii trimiteti o nota scrisa, cu nr. de inregistrare/ data in care sa faceti toate mentiunile necesare si o alta nota medicului specialist de medicina muncii care are si activitate de teren si ar putea observa singur ceea ce observati dvs.
In primul mesaj ati mentionat ca s-a efectuat controlul medical periodic in urma cu 2 luni si apoi amintiti de control efectuat in urma cu 1 an ?!
In urma controlului medical periodic efectuat, daca lucratorul a fost declarat apt, medicul si-a asumat mentiunea facuta.
In dosarul medical individual al lucratorului sunt mentiuni facute la toate controalele periodice efectuate. In cadrul recomandarii pe care am facut-o anterior de a purta o discutie cu medicul specialist de medicina muncii puteti sa ii sugerati sa faca comparatia intre ultimele 2 controale in baza datelor din dosarul medical.
In alta ordine de idei, sub un motiv plauzibil (de exemplu: identificarea/ schimbarea unor riscuri profesionale, nou evidentiate la locul de munca respectiv), puteti planifica impreuna cu medicul specialist de medicina muncii o reexaminare medicala a tuturor lucratorilor de la acel loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consult psihiatric lavinia jalonschi lavinia jalonschi buna seara .doresc sa aflu informatii in legatura cu recomandarea unui consult psihiatric a unui cadru didactic / cine este competent sa recomande acest gen de ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii-pasibil de amenda?!! b_mario77 b_mario77 buna ziua!lucrez la o firma de 1 an de zile si acum o luna a trebuit sa mergem sa ne facem controlul medical periodic.la locul de munca lucrez cateodata cu ... (vezi toată discuția)
Medic medicina muncii Floricica55 Floricica55 Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori ... (vezi toată discuția)