avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternal/crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternal/crestere copil

Buna ziua,

S.a modificat legea privind acordarea celor 42 de zile de concediu maternal?
Copilul este nascut pe 26.01.2014, fiindca tatal nu intra in concediu de crestere, doar eu, pierdem o luna+indemnizatie, fiind nevoita sa ma intorc la servici cand implineste copilul 1 an si 11 luni. Adica pe 27 decembrie(e duminica) deci pe 28. Pentru ca sunt sarbatorile, doresc sa stau acasa si sa revin pe 4 ianuarie, voi apela la concediu fara plata, dar pana sa fac asta, am drept legal sa stau acasa? O prietena a fost anuntata de la departamentul de hr, ca mai are de stat o saptamana acasa fiindca s.a modificat legea, nu lucram in acelasi loc iar eu am fost acum cateva zile la servici si nu mi.au spus nimic, incluziv am ajuns la dgaspc de sector si la fel, nu mi.au spus. Deci exista vreo modificare?
Cel mai recent răspuns: recl0m0tie , utilizator 17:38, 18 Noiembrie 2015
1. Daca nasterea a vut loc pe 26.01.2014 atunci va trebui sa reluati activitatea (adica sa solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca) pe 27.12.2015, chiar daca acesta data pica intr-o zi nelucratoare.

2. - Apoi faceti o cerere de concediu fara plata, pentru interese personale, cerere care trebuie aprobata de angajator.
- Sau, daca este cazul, puteti lua concediu medical pentru dvs. sau pentru copil.

3. Nu inteleg ce modufucari de legislatie se refera prietena dvs. sau la ce se refera cei de la DGASPC.
Buna seara

Multumesc pentru raspuns.

Am fost la dgaspc de sector sa.mi depun cererea pt reluarea activitatii. Angajata de la ghiseu mi.a spus ca nu.i nici o problema daca trec 28.12, fiindca sunt zile lucratoare, pt ca se calculeaza si de la tatal copilului.
Cererea am solicitat-o cu 28.12, insa a trebuit sa merg la alt birou s-o depun.
Acolo mi.au zis ca nu e bine, ca nu.i in regula...ca trebuie sa incep cu 30 zile inainte sa implineasca copilul 2 ani, nu ii intereseaza ca e Craciunul, ca e duminica..in fine, s-au mai vorbit intre ele(erau vreo 4 doamne in birou) apoi: eh ca sa las asa... ca trebuia sa trec 24.12, dar sa las asa.
Atunci eu am intrebat daca tot nu.i bine, asta ce inseamna, ca incalc vreo lege? E vreo problema daca ma intorc pe 28? Din intreaga interactiune cu doamna de la ghiseu si cele de la birou, n.am inteles prea multe, decat ca nici dumnealor nu stiu de fapt ce si cum, cu toate ca lucreaza acolo. Cererea am lasat.o. Acestea fiind spuse:
Se poate intampla ceva? Primesc vreo amenda ?
Am probleme la sercivi, privind contractul (acolo am vorbit sa ma intorc tot pe 28 si au spus ca e in regula)? Vechimea in munca?
Daca in cererea de la stat am scris ca ma intorc pe 28, la servici pot scrie ca ma intorc pe 27 sau mai devreme sa nu.mi fie afectat contractulu de munca.
Nu stiu! Daca cererea mea nu era in regula atunci de ce mi.au primit.o?

Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
recl0m0tie, utilizator
1. Daca raspunsurile primite sunt reale atunci acestea arata necunoasterea legii de catre cei care ar trebui sa va ajute.

2. - Dvs. faceti catre angajator cererea de reluare a activitatii cu data de 27.12. 2015, chiar daca pica intr-o zi nelucratoare.
- Prezenta efectiva la locul de munca va fi in ziua de luni, 28.12. 2015.
- In acest fel aveti continuitate in vechimea in munca.

3. Nu primiti nici o amenda.
In regula, multumesc frumos.
La servici m.au chemat in decembrie pt a.mi face cererea. Am sa solicit cu 27.12, sper sa inteleaga, fiindca data trecuta mi.a spus ca voi cere reluarea activitatii cu 25 sau 28(cum vreau eu).
Da, aceasta a fost experienta dgaspc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani ramonagui08 ramonagui08 Buna ziua. In prezent ma aflu in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani varsta pe care fiica mea o implineste in 28 ianuarie 2012. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Incepere serviciu RamonaI RamonaI Buna ziua am si eu o intrebare.....sunt in ccc pe 2 ani....copilul face 2 ani in data de 30 martie 2014....fiind legea care prevede ca trebuie sa ma intorc la ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic si sarcina cu risc DeliaCristina DeliaCristina Buna ziua! O prietena de-a mea trebuie sa revina din CIC-ul de 2 ani si este si insarcinata si are o sarcina cu probleme si ar vrea sa stie cum trebuie ... (vezi toată discuția)