Buna, am efectaut o contestatie in anulare speciala privind sentinta definitiva a Trib. pronuntata, sentinta care imparte mostenirea la trei succesori in loc de cinci. Eu sunt unul din trei si desi la drept vorbind pierd, prefer sa raman cu coloana vertebrala si instiintez a nu stiu cata oara instanta de greseala. Am efectuat o contestie in anulare speciala distincta si pentru mama mea, tocmai pentru a se constata faptul ca exista/ traiesc si alti succesori. Am achitat taxa solicitata de 100 lei, iar acum instanta solicita taxa de 100 si pentru mama. Atata timp cat in actiunile mele am insirat partile cu virgula ( eu, mama, x,..) nici o instanta nu a constatat existenta mamei desi i-a solicitat cuponul de pensie, acum se solicita taxe distincte. E sfidatoare solutia instantei care spune - daca sunt si alti succesori, acestia pot deschide la randul lor o actiune, timbrata la valoare iar instanta se va pronunta. O data ce-ai impartit mostenirea, o data ce-ai constatat mostenitorii, mi se pare inumana afirmitia de mai sus. Deci, platesc si pentru mama ori exista posibilitatea vreunei alte constatari. Cu multumiri anticipate, nbranza
Conform art.31(1)OUG nr. 80/2013 "Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti se face de catre instanta de judecata." Art.33(2)OUG nr.80/2103"Daca cererea de chemare in judecata este netimbrata sau insuficient timbrata reclamantului i se pune in vedere ,in conditiile art.200 alin.(2) teza I din Codul de Procedura Civila ,obligatia de a timbra cererea in cuantumul stabilit de instanta si de a transmite instantei dovada achitarii taxei judiciare de timbru ,in termen de cel mult 10 zile de laprimirea comunicarii instantei."Daca nu veti achita taxa judiciara de timbru in termenul fixat de instanta ,aceasta va dispune prin incheiere data in camera de consiliu anularea cerererii de chemare in judecata conform art. 197 raportat la art.200(4) NCPC.Ca atare, trebuie sa va conformati solicitarii instantei.
Mai pe românește, fiecare reclamant plătește taxa judiciară. În cazul d-voastră sunteți 2 reclamanți- d-voastră, care ați achitat această taxă și mama d-voastră, care nu a achitat taxa iar instanța i-a pus în vedere să o achite.D-voastră și mama ați introdus o nouă acțiune CONTESTAȚIA ÎN ANULARE , acțiune care se taxează conform art. 26 a OUG80/2013 cu 100 lei. pentru fiecare participant al acțiunii.
Multumesc, o intrebare. Actiunea e introdusa de o familie : Subsemnatii x, y..., iar taxele nu sunt achitate de doua ori. Personal socotesc ca am gresit cand am efectuat doua cereri cu acelasi obiect si aceleasi parti. Dar, atunci cand in cadrul procesului am efectuat numai una si am insirat la parti si pe mama, instanta n-a luat in considerare decat cuponul de pensie al mamei ca venit al familiei si nu si existenta ei ca persoana. Nu se pot uni, comasa, ... , cele doua intrucat o taxa am achitat deja.