avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil chiar si la program de 4 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil chiar si la program de 4 ore?

Buna ziua,

Va rog daca puteti sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema.Sunt angajata la o firma cu contract dar, doar pe 4 ore.Venitul meu brut precizat in contract este de 300 Ron.Intrebarea mea ar fi,daca in aceste conditii as putea sa primesc indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani,sau macar un alt ajutor.Va multumesc pentru timpul acordat si de asemenea va multumesc anticipat pentru raspunsul pe care mi-l veti da.

Cu respect,
Cristina
Cel mai recent răspuns: C_CRISTINA , utilizator 15:28, 22 Iulie 2009
Legea nu face diferenta intre program de 8 ore sau de 4 ore. In cazul in care venitul este mai mic de 600 ron veti primi 600 ron indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinerea varstei de 2 ani. Un alt ajutor ar fi un salariu mediu pe unitate pe care ar trebui sa-l primiti din partea societatii dupa ce ati nascut.
DA, cu conditia sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (potrivit prevederilor Legii 571/2003 -codul fiscal) pentru cel putin 12 luni anterior datei de nastere a copilului
Va multumesc mult pentru raspunsurile date...Desi stiu ca va mai rapesc cateva minute din timpul dvs.pretios,as dori sa stiu si in baza carei legi as putea face dovada ca nu se face diferenta intre programul de 8 ore si cel de 4 ore.Adica daca cumva o sa dau peste oameni care totusi vor sustine ca aceasta diferenta se face,sa stiu exact ce articol si aliniat sa folosesc pentru a se vedea ca am cunostinta de cauza despre problema.Va multumesc inca o data,sunteti niste oameni minunati.
Rezulta din formularea legii 148/2005: ,,Incepând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.'

Legea nu conditioneaza acordarea indemnizatiei de programul de lucru ci de obtinerea de venituri timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Orice alta interpretare este nula si abuziva.
In plus, contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede ca salariatii cu timp partial de munca se bucura de aceleasi drepturi ca si cei cu timp normal de munca. Deci.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mihaelacoca mihaelacoca daca am 310 lei salarul net(4 ore pe cartea de munca) pot sa iau indemnizatia de crestere copil?si cat trebuie sa am la ultimul loc de munca (luni,ani)pentru a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil miruna_albu miruna_albu Buna seara, Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata de la 01.07.2009. Din 01.10.2009, angajatorul a luat masura diminuarii timpului de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
Loc de muca cu 2h...maternitate da sau nu??? dany_mocean dany_mocean buna ziua, lucrez cu 2h, de 3 ani de zile.In conditiile in care as ramane insarcinate, as primi indemnizatia pentru cresterea copilului? va rog sa mi ... (vezi toată discuția)