avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor aflat in custodia mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor aflat in custodia mamei

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o parere sau un sfat.
Logodnicul meu are o fetita de 9 ani din casatoria anterioara. A divortat in noiembrie 2011, iar mama a primit custodie unica si nu a avut ce face, dupa recurs, apel...si tot ce se poate face pana termini toti banii. In fine .... Recent, mama a schimbat domiciliul fetei la 300 de km. Avand custodie unica, inteleg ca nu trebuia sa ceara acordul, dar este foarte dificil ca tatal sa poata respecta programul de vizita. Este normal ca mama sa poata muta copilul oriunde, fara sa discute cu tatal? Ce se poate face in cazul de fata? Obtinerea custodiei comune...? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
floreamada, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 19:33, 13 Noiembrie 2015
Şi dumneavoastră ce credeţi, dacă logodnicul dvs. obţine autoritatea părintească comună, cei 300 km se vor reduce la 3 km?
Există mijloace de comunicare moderne azi, telefon, internet, skype, facebook, în 2 ore, cu avionul, poţi străbate mii de km, deci legătura cu minorul se poate păstra foarte bine.
Dacă d-nul doreşte, poate să se înţeleagă cu mama copilului modalitatea în care să menţină legăturile personale cu copilul, eventual mai rar, dar timp mai lung sau coparticipare la cheltuielile de transport.
1.Nu, nu este normal. Cu toate aceste se intampla foarte des.
2. Autoritatea parinteasca exercitata in comun nu ajuta. Mama putea schimba domiciliul fetei si daca nu avea copila incredintata,
3. Ce se poate face? Depinde. Depinde de relatiile dintre cei doi parinti, de relatia tatalui cu fata, de programul de relatii din hotarare, de ce isi doreste tatal, de ce isi doreste mama, de motivele care au determinat-o sa se mute la 300 km.
Cel mai mult ar ajuta o mediere - poate gasesc o solutie care sa ii faca bine fetei.
Din pacate, incredintarea exclusiva a minorului catre mama, ii restrange mult drepturile. In cazul dvoastra, mi-e greu sa inteleg de ce nu s-a dat autoritate comuna, dat fiind ca divortul a fost pronuntat dupa introducerea Noului Cod Civil. Eventual putem vbi pe privat pt o rezolvare. Eu cred ca tatal poate face acum o cerere prin ordonanta (si actiune principala) prin care sa se acorde autoritate comuna.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
ContSters257745, utilizator
Aşa-i, stimate shomo, userul poate cere autoritate părintească comună, dar nu prin ordonanţă , fiindcă există o hotărâre definitivă în acest sens.
Totuşi, userul se plânge de distanţa de 300 km dintre dânsul şi copilul îndreptăţit la relaţiile cu dânsul.
Cum vedeţi dispariţia acestei distanţe prin obţinerea autorităţii părinteşti comune, explicaţi vă rog, concret.
În rest, ceea ce sfătuiţi Dvs. să facă acest tată este deschiderea unui şir de procese cu mama copilului, în virtutea drepturilor tatălui, care nu poate fi nicidecum în interesul superior al copilului.
Hotararea definitiva s-a dat prin incalcarea RILului. Cererea de APC se circumscrie perfect definitiei Ordonantei si nu are ncio legatura cu definitiva de la divort. In rest, interesul superior al copilului asteapta (inca) definirea dvoastra legislativa.

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Acceptare apel ContSters407458 ContSters407458 Tatal minorului a solicitat prin Ordonanta Presidentiala schimbarea domiciliului la tata. ... (vezi toată discuția)