avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor aflat in custodia mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor aflat in custodia mamei

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o parere sau un sfat.
Logodnicul meu are o fetita de 9 ani din casatoria anterioara. A divortat in noiembrie 2011, iar mama a primit custodie unica si nu a avut ce face, dupa recurs, apel...si tot ce se poate face pana termini toti banii. In fine .... Recent, mama a schimbat domiciliul fetei la 300 de km. Avand custodie unica, inteleg ca nu trebuia sa ceara acordul, dar este foarte dificil ca tatal sa poata respecta programul de vizita. Este normal ca mama sa poata muta copilul oriunde, fara sa discute cu tatal? Ce se poate face in cazul de fata? Obtinerea custodiei comune...? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
floreamada, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 19:33, 13 Noiembrie 2015
În noiembrie 2011 era pus în practică Noul Cod Civil, iar userul susţine că a făcut şi apel, şi recurs, după pronunţarea divorţului, pentru celelalte capete de cerere.
Deci este valabilă sentinţa definitivă după parcurgerea tuturor căilor de atac, finalizate, evident, prin 2012 sau 2013.
Domnul poate solicita schimbarea hotărârii, dacă de la rămânerea definitivă a hotărârii au avut loc schimbări majore în viaţa copilului sau dacă condiţiile care au motivat hotărârea în vigoare s-au schimbat fundamental sau dacă există un motiv urgent care să determine schimbarea.
Eu nu văd care ar fi schimbarea majoră-faptul că mama cu copilul s-au mutat în altă localitate nu mi se pare un motiv real.
Interesul superior al copilului:

Legea 272/2004 art.2

(6) În determinarea interesului superior al copilului se au în vedere cel puţin următoarele:
a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;
b) opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;
d) capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament.
O noua hotarare judecatoreasca poate desigur stabili ca autoritatea parinteasca se va exercita in comun. Ramane valida intrebarea ridicata de Martonze referitoare la distanta de 300 de km, care nu se va micsora prin noua hotarare. Nici nu stiu de vreo actiune care ar putea avea ca obiect obligarea mamei la a se remuta la vechea adresa. Prin urmare, problema obiectiva si reala a tatalui referitoare la distanta care il pune practic in imposibilitatea de a relationa normal cu copilul sau, va ramane aceiasi si dupa incuviintarea de catre instanta a exercitarii in comun a autoritatii parintesti. In schimb, pe viitor autoritatea parinteasca comuna s-ar putea sa foloseasca. Acum depinde de cum s-au desfasurat pana in prezent relatiile dintre tata si fiica si comunicarea dintre parinti, caci copila are deja 9 ani. Daca lucrurile au functionat, atunci va functiona si autoritatea parinteasca comuna. Daca in schimb vreme de 9 ani nu a functionat nu cred sa se schimbe brusc ceva in bine, mai ales prin prisma distantei care a aparut. Mai conteaza as zice si motivele ptr care s-a mutat mama. Independente de tata sau tocmai ptr a se distanta de el?
Incercati o discutie. Iar autoritatea parinteasca comuna e regula, nu inteleg de ce tatal nu a facut un demers in acest sens dupa finalizarea divortului.
Se poate solicita stabilirea locuintei copilului in localitatea veche, insa depinde de argumente si probe. Din pacate, are sanse foarte mici, vazand practica instantelor de judecata.

Discutati, negociati si stabiliti macar un pragram nou de vizite, avand in vedere noile conditii, total diferite fata de cele din hotararea anterioara.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Condițiile s-au schimbat și ar trebui să se solicite schimbarea programului de vizitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Acceptare apel ContSters407458 ContSters407458 Tatal minorului a solicitat prin Ordonanta Presidentiala schimbarea domiciliului la tata. ... (vezi toată discuția)