avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimb valutar - bani falsi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimb valutar - bani falsi

Buna ziua,

Va scriu pentru a va cere un sfat in urmatoarea situatie:
Sunt studenta si pentru anul universitar in curs am primit o bursa Erasmus la o universitate din Franta. Inainte de a pleca din tara, am mers la un birou de schimb valutar pentru a schimba o suma de bani din lei in euro (bineinteles, pentru a imi asigura cheltuielile din primele zile). Am primit de acolo o bancnota de 200 euro. Domnisoara mi-a spus ca "nu are marunt".

Am ajuns in Franta si, desigur, am mers la magazin sa imi fac cumparaturile. La casa mi s-a spus ca trebuie sa schimb banii in bancnote cu valori mai mici, pentru ca ei nu pot accepta sume asa de mari. Am intrat deci la o banca si am intrebat cum pot proceda. Mi s-a spus ca trebuie sa merg la Banca Frantei, agentia din orasul in care sunt eu. Zis si facut.
Numai ca acolo, surpriza: domnul de la ghiseu a luat bancnota, a cercetat-o, a mai chemat un coleg, a confirmat si mi-a explicat ca este falsa. Si ca, desigur, e nevoit sa o retina. Eu, de buna credinta, i-am spus ca am primit-o la schimbul valutar, in Romania, ca am platit pentru ea (i-am aratat si bonul fiscal), si l-am intrebat cum as putea sa imi recuperez totusi banii. Mi-a spus sa iau legatura cu biroul de schimb respectiv. A oprit bancnota, ceea ce era si normal, zic eu, in situatia asta, si mi-a dat un document prin care Banca declara ca a primit acea bancnota (cu serie si alte detalii) si ca a scos-o din circulatie. Si atat.

Intrebarea mea este: ce ma sfatuiti sa fac in momentul de fata? Am vreo posibilitate de a-mi recupera banii (de la biroul de schimb)? Mentionez ca eu sunt inca in Franta si trebuie sa raman aici 12 luni, conform contractului Erasmus, asa ca nu ma pot deplasa prea usor in tara.
Multumesc pentru atentie!
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
MariaT11, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 10:53, 25 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
MariaT11 a scris:

Buna ziua,
Intrebarea mea este: ce ma sfatuiti sa fac in momentul de fata? Am vreo posibilitate de a-mi recupera banii (de la biroul de schimb)? Mentionez ca eu sunt inca in Franta si trebuie sa raman aici 12 luni, conform contractului Erasmus, asa ca nu ma pot deplasa prea usor in tara.
Multumesc pentru atentie!


Draga Maria, imi pare rau pentru experienta ta neplacuta. Uneori, in viata, invatatura face mai mult decat paguba. Poti sa scrii de acolo casei de schimb, cu mentionarea a cat mai multe date, asta daca ai, cum a mai mentionat cineva, vreo dovada ca bancnota era de la ei. Poti sa scrii oricum, ei au datoria de a ancheta; poate au mai avut reclamatii, poate sunt toate lagate de o anume casierita, etc. Dupa o perioada rezonabila, sau daca ai un raspuns negativ de la ei, poti trimite, tot scris, o plangere catre sectia de politie pe raza careia se afla casa de schim. Si cam atat! :( Acolo ai de lucru, sa studiezi, nu te angaja in razboaie de uzura, cu rezultate indoielnice.

Pe viitor:
- nu mai schimba bani la casele de schimb! O poti face la banci, te uiti pe net unde este cel mai favorabil curs pentru tranzactia ta, vanzare, cumparare, tip valuta, etc.;
- fereste-te de bancnotele de 200 EUR si 200 RON, sunt cel mai des falsificate, nu stiu de ce, asa mi-a spus mie o casierita de banca;
- nu mai folosi cash, decat sume mici, nici in RO nici afara - magazinele au asigurari contra bancnotelor false iar prima de asigurare este functie de valoarea cupiurei, deci poate sa fie pana la 50 EUR de pilda, deci nu accepta bancnote mai mari, pe urma intra in panica daca scoti o banconta mare, ca cineva, pe geam, poate vedea si va intra sa jefuiasca, etc. -; esti o fata "descuiata", cashul este pentru pensionarii care inca socotesc in milioane, foloseste cardul de credit. Sigur nu stiai dar, daca platesti cu un card romanesc, in lei, afara, rata de schimb va fi mai buna decat cea mai buna rata de schimb in cash in tara, dar trebuie sa cauti o banca care nu mai ia comision de schimb valutar pe card, sunt o multime, nu vreau sa-ti recomand una fiindca o sa ma suspectezi ca fac o pledoarie pro domo.
Sper ca ti-am fost de ajutor.


~ Conținut șters la cerere ~
Bancnotele de 500 euro nu se mai fac. Iar cele rămase în circulație sunt valabile și constituie mijloc de plată. Informați-vă mai bine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt e mai complicat: la majoritatea supermarketurilor din Olanda nu se mai primesc bancnote de 500 euro. Deci, ele sunt valabile dar... nu prea pot fi utilizate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bancnotele de 500 de euro nu au fost de la început destinate plăților curente, ci numai pentru bănci, tezaurizare, afaceri necurate - de aceea se și renunță la ele -.
Dar mi s-a întâmplat să nu-mi primească nici bancnota de 100 euro la un mic magazin; proprietarul mi-a explicat că nu are asigurare contra bancnotelor false mai mari de 50 de euro, că era prea scumpă. Și încă ceva, mulți sunt deranjați să primească bancnote mari că, dacă cineva vede de afară că a încasat o astfel de bancnotă, poate „îi vine vreo idee”.

tgeorgescu a scris:

De fapt e mai complicat: la majoritatea supermarketurilor din Olanda nu se mai primesc bancnote de 500 euro. Deci, ele sunt valabile dar... nu prea pot fi utilizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in euro vand o casuta si cumparatorul vrea sa-mi plateasca ... Adriana68 Adriana68 PLATA IN EURO Vand o casuta si cumparatorul vrea sa-mi plateasca in euro. Nu sunt multi bani, 7000 euro. Ce masura sa-mi iau , sau ce pot face sa ma asigur ca ... (vezi toată discuția)
Bani falsi primiti de la banca lila688678 lila688678 Am primit de la o banca mai multe bancnote de 100 euro.Din cauza ca ei dau putin, am incercat sa schimb la un ,,schimb valutar,, unde mi-au gasit o bancnota ... (vezi toată discuția)