avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate dobandita in urma unui contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate dobandita in urma unui contract de donatie

Rog informare legat de actiuni / formalitati ce trebuie indeplinite pentru ca un apartament sa poata fi tranzactionat(vandut), dupa ce a fost dobandit de subsemnatul in urma unui act de donatie cu clauza de uzufruct viager, iar decesul donatorului(tatal meu) a survenit deja(exista act de deces).
Multumesc anticipat pentru raspuns !!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:47, 10 Noiembrie 2015
Conform art.746(1)NCC"Uzufructul se stinge pe cale principala prin
a)moartea uzufructuarului,ori, dupa caz,incetarea personalitatii juridice;"
Ca atare,daca vreti sa vindeti trebuie sa mergeti la notar cu certificatul de deces al uzufructuarului si cu contracul de uzufruct viager.Asa dupa cum am scris mai sus,contractul de uzufruct viager a incetat de drept.Daca sunt mostenitori rezervatari(sot/sotie supravietuitor, descendenti, ascendenti privilegiati) acestia pot cere pe calea unei actiuni in reductiune a liberalitatilor succesorale anularea contractului de uzufruct viager in cazul incalcarii rezervei succesorale.
Depinde de ce anume s-a facut acea donatie, cam ciudat sa va fi donat un imobil pe care urma oricum sa il mosteniti. Trebuie vazuta si cauza actului.
cu certificatul de deces, radiati sarcina din cartea funciara si apoi vindeti fara probleme.
succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare neacsurobert neacsurobert Buna ziua. Am avut o altercatie cu tatal meu in urma careia s-a ajuns la un proces de lunga durata. Si anume: locuiam in casa cu parintii, impreuna cu sotia si ... (vezi toată discuția)
Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)