avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Zile libere - platite sau nu ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Zile libere - platite sau nu ?

Buna ziua, suntem un SRL cu 5 angajati, nu avem contract colectiv de munca -nu este necesar conform legii.
Unul din angajati are nunta la fiica -sa , la celalalt i-a murit mama. M-ar interesa daca legal trebuie sa le platesc si cate zile pentru aceste evenimente.
Eu am citit pe net ca Colntractul colectiv la nivel national este desfiintat , in contractele de munca individuale nu sunt precizate zile libere.
Multumes anticipat
Cel mai recent răspuns: forsi , utilizator 19:57, 10 Noiembrie 2015
Art. 152 C.mun.:
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, pentru a se beneficia de astfel de zile libere platite ar trebui ca evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sa fie reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului .

In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu are nicio obligatie de a acorda asa ceva.

De asemenea, chiar daca nu are asa ceva preavzut in documentele mentionate mai sus, angajatorul poate emite o decizie de acordare a zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite.
Multumesc frumos , le-am acordat zilele libere platite , doar ca nu mi-a placut modul in care am fost abordat , ceva de genul "esti obligat sa ne dai !!! " si am vrut sa le arat cum sta treaba avand si o parere avizata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere in caz de deces viosalg66 viosalg66 Buna seara La colega mea ,ia murit socrul ,,intrebarea mea este daca mai este valabila 3 zile platite in cazul de deces dar la socru? va multumes (vezi toată discuția)
Daca lucrez in comerț nu am dreptul la cele 5 zile libere după ... Deeadragos31 Deeadragos31 Daca lucrez in comerț nu am dreptul la cele 5 zile libere după nunta?nunta a fost in 23 Iulie 2022 (vezi toată discuția)
Zile libere nunta sora Catalin_Paul Catalin_Paul Buna ziua, daca sora mea are nunta cate zile libere mi se acorda ? (vezi toată discuția)