Am divortat de comun acord la notar(divort cu doi copii minori). Copii raman la mama si eu ar urmeaza sa platesc o suma pentru intretinere si educare. In convetie formularea este asa:
"cota de contributie este de minimum 1/3 din venitul net, nu mai putin de 600 de lei"
Pe moment cand am semnat am obiectat la notar ca noi (eu si fosta-sotie) nu asta vrem si vrem numai suma fixa de 600 de lei, notarul a zis ca nu se poate, desi amandoi am insistat ca asa vrem.
Acuma am vazut modele pe internet in care nu este trecut acest 1/3 din venit, ci o suma fixa si atat.
Se poate modifica aceasta convetie?
Daca ambele parti sunt de acord se poate fara a merge la tribunal, doar la notar?
Multumesc.
Buna ziua,
pentru 2 copii cota legala este de 1/3 din venituri asa ca notarul nu a gresit.
Nu aveti ce modifica.
Nu uitati ca absolventii unei facultati de drept chiar stiu legea (notari, avocati, juristi, etc.) spre deosebire de majoritatea internautilor care-si dau cu parerea.
la notar ca de aia ati fost, trebuia sa va scrie in conventie asa cum v-ati inteles, daca v-ati inteles in suma fixa de 400- 600 sau 325 lei, nu conta, conta cum v-ati inteles.
acuma, lasati-o asa si platiti 600 de lei.
nu mai puteti schimba la notar nimic.
Sigur ca puteti modificam, insa e discutabil daca e de mers la notar sau nu. Contactati notarul unde ati facut conventia si vedeti in ce masura va poate rectifica, altfel, acord si instanta sau nu.
Colega, cota MAXIMALA e de 1/3, asadar partile pot conveni si 1/16 si 1/2 si 600 si 1600, e conventia lor. Niciuna nju incalca legea.
Din pacate, notarii nu au cunostinte bune de dreptul familiei, asadar majoritateea acordurilor sunt deficitare. E si normal, eei sunt doar redactori ai actelor si indeplinesc anumite formalitati.
As mege la notarul care a facut conventia si sa cer modificarea. imi puteti recomanda o abordare a problemei? Atunci inainte sa semnam am obiectat si ne-a inchis ca asa e legea cu 1/3, desi am zis amandoi clar ca vrem suma fixa. Si mie mi se pare normal atata timp cat e o convetie intre 2 parti sa poti pune ce suma vrei. Poate ma ajutati cu o referinta la un text din lege.
Daca notarul nu vrea sa faca modificarea, pot apela la alt notar?