avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.

Buna ziua,
Pentru ca in curand va avea loc cu siguranta un partaj in contradictoriu, va prezint urmatoarele aspecte si am rugamintea in masura in care se poate sa-mi raspundeti. Imi dau seama ca pretind un calcul greoi, dar situatia financiara ma indeamna sa procedez astfel, pentru ca va fi nevoie de implicarea financiara a parintilor mei.
- Am achizitionat cu credit ipotecar in 2004 - pe numele de fata - un apartament in valoare de 10.000 euro. Din cei 10.000, avansul de 3.000 euro i-am achitat pe loc cumparatorului. In 2006 m-am casatorit si in 2007 am achitat integral apartamentul. De la inceput am locuit in acest apartament impreuna cu viitorul meu sot.
- Acest apartament a fost vandut imediat. Toti banii au fost investiti in urmatoarele achizitii imobiliare:
- Am achitat in 2007 un teren in valoare de 20.000 euro si am construit o casa in valoare de 36.000 euro.
- Cu aceasta ocazie avem o datorie la banca de 10.000 euro.
- Anul acesta am divortat. Am intentia de a ramane in casa impreuna cu copilul meu din prima casatorie. Va trebui fostul sot despagubit.
- Mentionez ca am primit o donatie (fara acte) de la fosta soacra in valoare de 12.000 euro. Si dansa de la noi a primit ajutor financiar in tot acest timp de cand ne-am cunoscut - insumand 3.000 euro (fara acte).
- As putea sa ma folosesc de o expertiza financiara in urma careia sa se dovedeasca contributia salariala mult mai mare a mea decat a sotului (~75% eu si 25% sotul).
In sfarsit, imi puteti spune estimativ la ce despagubire finaciara sa ma astept?

Inca nu putem deschide proces, pentru ca nu este definitivat cadastrul terenului si al casei, s-au descoperit niste suprapuneri de terenuri.

Multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: macho , utilizator 12:36, 4 August 2009
1-In acest moment daca introduceti actiunea veti plati taxa fixa plus diferenta intre 50% si 70% cat pretindeti ca este cota dvs. de contributie la dobandirea imobilului. in raport de valoarea acestei diferente.
2-In principu poate fi suspendat chiar de la primul termen -sau al doilea - in masura in care in mod voit nu depuneti o serie de acte pe care instanta vi le solicita, -spre exemplu-.
Totusi aici trebuiie sa aveti in vedere ca exista si posibilitatea ca paratul sa depuna o cerere reconventionala sau sa depuna inscrisurile pe care le solicita instanta in locul dvs. si atunci suspendarea este putin probabila cel putin pentru aceste motive.
Ceea ce am spus este o idee care insa necesita ceva ”antrenament” pentru punerea ei in practica.
3-La repunerea pe rol -functie de motivul pentru care a fost suspendat- ati putea fi obligata sa platiti jumatate din taxa de timbru platita initial.
4-Daca cererea de evacuare este întemeiată pe lipsa de titlu nu ... caci pana la momentul iesirii din indiviziune sunteti coproprietari pe imobil deci are tot dreptul sa stea acolo.
avand in vedere ca la achizitionarea imobilului contributia dvs este net mai mare , chiar v-as recomanda sa initiati dvs procedura partajului .
poate reusiti sa cadeti de acord cu sotul in privinta masei partajabile , lasandu-va dvs imobilul si acceptand dansul sulta , iar in acest caz se va incheia o tranzactie si procesul se va desfasura relativ f repede, existand chiar posibilitatea ca la primul termen sa ramana in pronuntare .
daca nu va intelegeti cu fostul sot, at veti plati taxa de 19 ron + diferenta la ceea ce pretindeti dvs ca ar fi cota de contributie personala , la dabandirea imobilului .
pana la judecarea partajului nu aveti cum sa-l evacuati pe fostul sot din imobilul proprietate comuna .
iar ordonanta presedintiala se poate invoca doar pt motive temeinice .
Oameni buni, incercati sa negociati intai cu un avocat sau mediator, poate ajungeti sa evitati tevatura instantelor...
Si daca incepeti negocierile si vedeti ca nu duc nicaieri, poaTE VA INTELEGETI INAINTE DE primul termen si va luati banii pe taxa inapoi...
Sau dupa si va luati macar un sfert sau chiar jumatate...
Inceoerea unei negocieri inainte de proces aduce deseori rezultate bune. Insa e musai sa existe macar o persoana neutra, nu doar cei doi (fosti) soti.
Buna ziua,
Multumesc tuturor ce mi-au raspuns.
Negocierea cu fostul sot a avut deja loc, vom vinde casa, ne-am inteles asupra termenilor in care vom imparti banii rezultati.
Care vor fi pasii pe care urmeaza sa-i facem de acum inainte?
Care sunt formalitatile inainte si dupa vanzarea casei?
Care este calea cea mai simpla?
Mentionati va rog si taxele si toate cheltuielile ce vor fi inevitabile si daca este musai sa mai consultam sau sa ne mai reprezinte vreun avocat, in conditiile in care - repet - intelegerea asupra banilor pe care ii vom imparti a avut loc.
:thumbup:
Doamna, lucrurile se schimba de la un post la altul, nu prea putem anticipa ce veti face mai departe... Parca voiati sa ramaneti in casa, acum vreti sa vindeti.
Inainte nu erau actele casei in regula, acum se poate vinde? Sotul nu voia sa astepte pana la clarificarea actelor, acum e dispus sa astepte chiar mai mult, pana la vanzare... Nu mai inteleg nimic!
Nevoie de avocat aveti daca nu intelegeti lucrurile, daca ele sunt ckare pentru dv., nu-l mai platiti degeaba! Daca vreti sa fie bine redactat actul, sa nu aiba neclaritati, daca vreti explicatii concrete, atunci va trebuie! Altfel, nu!
ASta nu putem aprecia noi, ca depinde de la om la om, unii merg la medic, altii se autotrateaza acasa!

Puteti merge prin instanta sau la notar, in functie de asta taxele sunt diferite. Sa vi le calculam exact nu prea se poate... ca depinde de lucruri pe care nu le stim.
Dar cand veti incepe procedurile le veti afla.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

"intelegere" nula...?? ADANNA ADANNA Buna ziua, Revin cu un sb deschis cu ceva timp in urma... Va spuneam atunci ca ajunsesem la o intelegere cu ex-sot asupra unei sume ca despagubire de 8000 ... (vezi toată discuția)
Partaj - sotul nu vrea sa vanda casa violeta54 violeta54 Buna ziua Vreau sa incep actiunea de divort, am vb. cu sotul meu si mi-a spus sa fac ce vreu. Dar avem o problema :in 2011 am construit o casa unde suntem 3 ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)