avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... PROCEDURA PT COMUNICAREA NUP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

PROCEDURA PT COMUNICAREA NUP

Din cate am citit referitor la comunicarea NUP, conform art. 228 Cpp, copia dupa rezolutia prin care s-a dispus NUP se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare.
Pe mine ma intereseaza urmatoarele aspecte deoarece nu-mi este foarte clara procedura:
1) - rezolutia prin care s-a dispus NUP, cui se comunica mai exact? Se comunica tuturor persoanelor implicate in cauza respectiva?
2) - rezolutia NUP se comunica si angajatorului persoanei pentru care s-a dispus NUP
? (exista situatii cand angajatorul suspenda contractul de munca pentru perioada pana la comunicarea rezolutiei de la Parchet...si ca cel in cauza sa fie repus in drepturile avute anterior consider ca o copie trebuie transmisa si angajatorului).
3) - aceste comunicari se fac din oficiu de catre Parchet sau nu au o obligatie clara in acest sens? Daca nu exista o prevedere expresa consider ca partea interesata, de ex, angajatorul, va putea face o cerere catre Parchet pt a i se comunica stadiul cercetarii.
Cel mai recent răspuns: AgathaB , utilizator 13:36, 16 Aprilie 2012
1. Art.228 alin.6 - "Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare."
Art.275 C.pr.pen.-"Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de u.p., daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime".
Din dispoz. de mai sus, rezulta ca, daca nu sunteti nici pers. care a facut sesizarea nici pers. fata de care s-au efectuat acte premergatoare, dar masura luata de procuror v-a creat o vatamare intereselor dvs. legitime, puteti solicita copie de pe rezolutie(cerere la procuror), pe care o puteti ataca la procurorul ierarhic superior, in termen de 20 de zile de la comunicare.(daca e necesar)
2. Daca Parchetul nu a comunicat angajatorului solutia data, este interesul angajatului sa prezinte o copie angajatorului, cu solicitarea de a fi repus in drepturi.
3. Angajatorul se poate interesa de stadiul cercetarilor(are interes in cauza), iar Parchetul este obligat sa raspunda.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
ContSters53919, utilizator
Rezolutia prin care s a dispus NUP se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si persoanei fata de care s au efectuat acte premergatoare.
Ce se intimpla insa daca nu se trimite vreo comunicare sau ea nu ajunge?Nu se mai poate face nici o plingere impotriva rezolutiei.Cum sa demonstrezi ca nu ai fost instiintat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutie/ordonanta nup maia.cami maia.cami As dori sa ma interesez de la cunoscatorii in Penal daca: 1) - REZOLUTIA (nup) emisa de procuror si ulterior ORDONANTA (nup) emisa de prim-procuror SE ... (vezi toată discuția)
Inceperea urmaririi penale donciuovidiu donciuovidiu Fără a dovedi vinovăţia unui angajat, angajatorul se prevalează de art. 52, alin. 1, lit. b, din Codul muncii, îi face o plângere penală neargumentată ... (vezi toată discuția)
Plangere penala fara raspuns roxanam79 roxanam79 Buna am si eu o problema daca se poate sa ma ajutati am facut o plangere penala la parchet privind distrugere,incalcarea dreptului de proprietate,organul de ... (vezi toată discuția)