Intr-o asociatie de proprietari exista o scara de bloc cu 24 apartamente, 6 apartamente au contribuit la constituirea fondului de reparatii din asociatie, restul nu; blocul construit in 1974 cu 4 etaje, iar in 2006 s-a mansardat cu acordul proprietarilor(firma constructoare a dat faliment din 2008); la unul din apartamentele de la mansarda au aparut infiltratii masive; la cele 3 convocari a adunarii locatarilor de pe scara s-au prezentat 3-4 membri si nu s-a putut lua o decizie unanima.
Pentru informarea locatarilor si obtinerea unui acord privind reparatia, administratorul si presedintele au mers la fiecare locatar spre a semna acceptul; concluzia: au fost primiti cu ostilitate si jigniti, s-a obtinut acceptul a 9 locatari, 9 au refuzat categoric iar ceilalti 6 nu au raspuns.
In aceste conditii ce se poate face legal, infiltratia in apartament continua sa se amplifice?
Mentionez ca asociatia a mai facut reparatii la alte scari de bloc cu acordul majoritatii locatarilor, iar posibilitatile financiare in prag de iarna sunt reduse.
Asemenea reparatii nu se fac in prag de iarna ci in plina vara. Infiltratiile nu au aparut pentru prima data astazi ori daca abia cum au inceput sa apara, apar usore pete si o sa rezistati asa pana la primavara.
Comitetul executiv sa includa costul acestor lucrari in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2016, buget ce se pune la vot in adunarea generala anuala (obligatorie in primul trimestru) si la vara o sa faceti lucrarea constituind pana atunci fond de reparatii.
Prima sesizare a fost din aprilie , dar toata vara au taraganat cu luarea unei decizii si s-a ajuns pana in noiembrie.
Eu nu am spus ca fac reparatiile acum, le voi face imediat ce avem bani si conditiile legal constituite. Mentionez ca nici la anul locatarii nu vor contribui, pentru ca sunt ferm hotarati.
Degeaba am in 2016 buget pe total asociatie, daca cei de pe aceasta scara nu achita fondul de reparatii si nu-l pot recupera de la acesti locatari, atunci ce fac execut reparatia din fondul altor locatari? Cred ca nu e legal. (Asociatia are 18 scari de bloc cu 354 apartamente.)
Unde scrie in legislatie ca presedintele si administratorul trebuie sa mearga din casa'n casa sa obtina acordul proprietarilor privind constituirea unui fond de reparatii terasa?
Ce trebuie facut?
La sesizarea unui proprietar ca terasa prezinta defectiuni, presedintele trebuie sa faca constatarea, sa incheie un proces-verbal si sa prezinte situatuia in prima sedinta a com. ex.
Deci, daca sesizarea este intemeiata, se da dispozitie administratorului pentru a gasi firme specializate pentru a efectua reparatiile. Firmele prezinta devize-oferte, iar com. ex. alege una dintre ele.
Devizul este afisat la avizier si cheltuielile vor fi repartizate proprietarilor pe urmatoarea lista de plata. Introduse pe lista de plata cheltuielile devin obligatii de plata. Se stabileste si un termen de plata. Proprietarilor care nu-si achita aceste obligatii de plata li se calculeaza penalitati, eventual se apeleaza la justitie cu obligatia de a face...
scuzama ca am alta opinie dar din hg 1588/2007 art 24 alineatul
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partiIor de constructii/instabatii aflate in
proprietate comuna, fond cu perioada de folosire
limitata, care va fi depus in contul asociatiei de
proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in
conformitate cu bugetul de venituni si cheltuieli
adica in opinia mea comitetul executiv poate propune orice dar daca nu are acordul AG e numai o propunere si atat