As "lansa" si eu spre discutie o mica speta...Cum interpretati dumneavoastra prevederile art. 94(1) din Codul familiei? "Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. "
In ce constau "mijloacele" debitorului?....
Ideea este ca as dori sa solicit in instanta marirea pensiei de intretinere, insa as vrea sa stiu daca pot invoca ca "mijloace", bunurile pe care le are debitorul...adica..el are un salariu de 1000 ron, insa mai are si 3 apartamente, proprietate personala, care nu apar ca fiind inchiriate (deci nu ar avea nici un venit de pe urma acestora)..insa nu poate vinde un apartament pentru a asigura nevoile copiilor?...
Ati intalnit in practica vreun asemenea "scenariu"..care sa aiba castig de cauza in fata instantei?
Va multumesc
Pensia de intretinere e raporata la veniturile ce prezinta o continuitate , pe cale de consecinta , daca aceste apartamente ar fi inchiriate , respectand formalitatile legale , si aceste venituri ar fi luate in calcul de catre instanta de judecata in vederea justei individualizari a acestei pensii. V-ati putea interesa daca aceste apartamente , in mod real , sunt inchiriate sau nu .Proprietarul care a dispus spre inchiriere imobilul are si obligatia de a-l inregistra , in termen de 15 zile , la Administratia Financiara. Avand in vedere principiul libertatii contractuale , fostul sot dispune de bunurile proprii dupa cum doreste , iar , constrangere , in aceasta privinta ... nu poate exista.
De buna voie , insa , poate dona/ vinde copiilor bunurile proprii.
Pai intrebarea a fost un pic altfel.. am eu senzatia:
daca sotul poate fi obligat sa vanda apartamentele pentru a presta ulterior intretinere si din pretul obtinut!
Pentru ca, asa cum zice angel, codul familiei vorbeste de "mijloace" si nu de venituri...
Sincer vorbind, incep sa ma intreb si eu: de ce nu s-ar putea asta?
Textul legii nu zice nu...
A spus jurisprudenta nu?
Eu inca n-am auzit de asa ceva...
Chiar daca am discuta , spre exemplu , de un venit provenit dintr-o inchiriere, arendare(aici , in mod cert , obiectul ar fi un teren ), acesta trebuie sa aiba caracter de continuitate (dovedit prin scurgerea unui termen de cel putin 6 luni.) Si asemenea venituri sunt avute in vederea calcularii cuantumului pensiei de intretinere.Cat despre instrainarea unui apartament , pretul , din punctul meu de vedere , nu indeplineste aceasta caracteristica a durabilitatii in timp.Iar un proprietar al unor bunuri imobile dispune de ele cum doreste.
:hm: