avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere

As "lansa" si eu spre discutie o mica speta...Cum interpretati dumneavoastra prevederile art. 94(1) din Codul familiei? "Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. "
In ce constau "mijloacele" debitorului?....
Ideea este ca as dori sa solicit in instanta marirea pensiei de intretinere, insa as vrea sa stiu daca pot invoca ca "mijloace", bunurile pe care le are debitorul...adica..el are un salariu de 1000 ron, insa mai are si 3 apartamente, proprietate personala, care nu apar ca fiind inchiriate (deci nu ar avea nici un venit de pe urma acestora)..insa nu poate vinde un apartament pentru a asigura nevoile copiilor?...
Ati intalnit in practica vreun asemenea "scenariu"..care sa aiba castig de cauza in fata instantei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 14:51, 22 Iulie 2009
Pensia de intretinere e raporata la veniturile ce prezinta o continuitate , pe cale de consecinta , daca aceste apartamente ar fi inchiriate , respectand formalitatile legale , si aceste venituri ar fi luate in calcul de catre instanta de judecata in vederea justei individualizari a acestei pensii.
V-ati putea interesa daca aceste apartamente , in mod real , sunt inchiriate sau nu .Proprietarul care a dispus spre inchiriere imobilul are si obligatia de a-l inregistra , in termen de 15 zile , la Administratia Financiara.
Avand in vedere principiul libertatii contractuale , fostul sot dispune de bunurile proprii dupa cum doreste , iar , constrangere , in aceasta privinta ... nu poate exista.
De buna voie , insa , poate dona/ vinde copiilor bunurile proprii.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua
ok dar chiar daca are apartamentele inchiriate si declarate la financiar ,acest vnit este un venit de continuitate si permanet ???
La stabilirea pensiei de intretinere se iau in calcul doar veniturile cu caracter permanent.
Pai intrebarea a fost un pic altfel.. am eu senzatia:
daca sotul poate fi obligat sa vanda apartamentele pentru a presta ulterior intretinere si din pretul obtinut!
Pentru ca, asa cum zice angel, codul familiei vorbeste de "mijloace" si nu de venituri...

Sincer vorbind, incep sa ma intreb si eu: de ce nu s-ar putea asta?
Textul legii nu zice nu...
A spus jurisprudenta nu?
Eu inca n-am auzit de asa ceva...

poate ar merita o incercare...=D>=D>=D>
Chiar daca am discuta , spre exemplu , de un venit provenit dintr-o inchiriere, arendare(aici , in mod cert , obiectul ar fi un teren ), acesta trebuie sa aiba caracter de continuitate (dovedit prin scurgerea unui termen de cel putin 6 luni.) Si asemenea venituri sunt avute in vederea calcularii cuantumului pensiei de intretinere.Cat despre instrainarea unui apartament , pretul , din punctul meu de vedere , nu indeplineste aceasta caracteristica a durabilitatii in timp.Iar un proprietar al unor bunuri imobile dispune de ele cum doreste.
:hm:
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Obligatia de intretinere dintre parinti si copil in reglementarea codului familiei si a noului cod civil ContSters114133 ContSters114133 buna ziua.as vrea sa aflu parerea dvs.in legatura cu urmatoarea situatie:\"in baza art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 c.fam,instanta va obliga paratul sa ... (vezi toată discuția)
Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara ulises10 ulises10 stie cineva cum se va calcula cuantia pensiei alimentare daca parintele care trebuie sa o plateasca are venitul real mult mai mic (demonstrabil cu documente) ... (vezi toată discuția)