avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Solicitare informatii - Dobandire calitate co-asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Solicitare informatii - Dobandire calitate co-asigurat

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea informatie: sotia mea a fost casnica toata viata. Eu sunt iesit la pensie de 10 ani. Ca bunuri avem doar casa in care locuim si un teren agricol de 1000 mp in jurul casei. Alte bunuri sau activitati care sa genereze venituri impozabile nu avem. Imi pot trece sotia ca fiind in intretinerea mea si implicit in calitatea de co-asigurat? Mi se va opri mie ceva din pensie sau va trebui sa plateasca sotia ceva? Daca se poate ce am de facut? Calitatea de co-asigurat se bucura de toate serviciile si gratuitatile unui asigurat normal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:17, 13 Noiembrie 2015
1. Va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu urmatoarele documente:
- decizia dvs. de pensie si un cupon de pensie mai recent.
-cerere prin care solicitati ca sotia sa devina asigurata dvs. la sanatate;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca aveti sotia in intretinere;
-certificatul de casatorie;
-carte de identitate sotie,
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.

2. Alte amanunte vi le da tot CJAS.

3. - Nici dvs. so nici sotia nu veti plati nimic in plus la asigurarea de sanatate.
- Sotia coasigurata are aceleasi drepturi ca un asigurat la sanatate.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid si promt. Gasim aici raspunsuri care le-am obtine foarte greu de la persoanele angajate la stat pentru asta. Mai am o intrebare daca se poate... Sotia este co-asigurata pe perioada nedeterminata sau pe 3 luni cum am citit undeva?...Baiatul nostru care este asigurat (lucreaza de cateva luni cu carte de munca pe perioada determinata) poate si el sa o ia ca si co-asigurata? Daca da, el ce trebuie sa faca? Va multumescfoarte mult.
1. Poate fi coasigurata dvs. atata timp cat dvs. sunteti dvs. asigurat.

2. - Poate fi coasigurata fiului (dar nu si coasigurata dvs. in acelasi timp).
- Fiul depune aceleasi acte la angajatorul lui numai ca in loc de certificatul de casatorie se depun acte din care sa reiasa ca este fiul ei.
- Dar fiind cu contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata va inceta coasigurarea la data incetarii CIM.

3. Recomandarea mea este sa o luati dvs. in calitate de coasigurata la sanatate, este mai sigur asa.
Multumesc mult. Intrebarea mea de mai sus se referea la faptul ca:
mi s-a spus de la cnas ca daca un coasigurat se afla in intretinerea unui asigurat, adeverinta de asigurat va fi valabila pt coasiguat doar 3 luni de zile dupa care o poti repeta la nesfarsit dar trebuie refacut dosarul din 3 in 3 luni. Acest lucru este valabil si daca asiguratul este pensionar (pensia este un venit constant) sau numai daca esti in campul muncii (si ai nevoie de la angajator de adeverinta din 3 in 3 luni)? Mi se pare foarte greu, mai ales ca stam in zona rurala si suntem in varsta sa refacem dosarul din 3 in 3 luni. Multumesc
1. Venitul dvs. este constant dar CJAS nu stie daca sotia intre timp nu va avea venituri.

2. Intrebati la CJAS daca puteti face demersurile ulterioare prin e-mailsau sa depuneti actele prin posta ca sa nu va mai deplasati la ei din 3 in 3 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa fiu coasigurat daca detin un teren? ladyana ladyana Buna ziua, Detin teren , dar acesta nu este lucrat...e parloaga...Pot sa fiu coasigurata?nu am nici un venit... Multumesc.. (vezi toată discuția)
Cnas vasiletudurean vasiletudurean Buna ziua.Daca sotul este pensionat de boala gr.2 si sotia este casnica,ea are dreptul sa primeasca card de sanatate?va multumesc. (vezi toată discuția)
Coasigurare de sanatate biid biid La intreprindere mi-au solicitat o declaratie a sotiei, in fata unui notar public ,cum ca nu are nici o sursa de venit .Nu de la fisc?!. Am primit la ... (vezi toată discuția)