Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatorul subiect: am achizitionat o locuinta noua (casa), amplasata la o strada secundara, dar totusi foarte circulata. In conformitate cu autorizatia de constructie si a celor specificate de constructor, locuinta dispune de tamplarie exterioara din PVC, cu geam dublu termoizolant. Problema mea este zgomotul fonic foarte mare in camerele care au geamurile spre strada. Am chemat firma care a instalat geamurile sa le verifice si mi-au spus ca totul este bine, asta este nu are ce sa-mi faca, asa au fost comandate geamurile. Intrebarea mea este urmatoarea: exista vre-o reglementare legala ce il obliga pe constructor sa respecte niste standarde de calitate de izolare a zomotului si anume in functie de nivelul zgomotului produs de circulatie ma gandesc ca trebuia sa puna termopane exterioare de o anumita calitate a geamului de stical cat si a ramei de PVC. Acum nu stiu cum il pot trage la raspudnere pe constructor sau firma care a instalat termopanele.
Multumesc anticipat
Ordin MS nr. 536/ 23.06.1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei stabileste:
-art.17 Amplasarea obiectivelor economice cu surse de zgomot şi vibraţii şi dimensionarea zonelor de protecţie sanitară se vor face în aşa fel încât în teritoriile protejate, nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat la 3 m de peretele exterior al locuinţei la 1,5 m înălţime de sol, să nu depăşească 50 dB (A) şi curba de zgomot 45.
În timpul nopţii (orele 22,00-6,00), nivelul acustic echivalent continuu trebuie să fie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei.
Pentru apartamente, nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat în interiorul camerei cu ferestrele închise, nu trebuie să depăşească 35 dB (A) şi curba de zgomot 30 în timpul zilei; în timpul nopţii (orele 22,00-6,00), nivelul echivalent continuu trebuie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei.
Pentru şcoli (săli de clasă) nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat în interiorul clasei cu ferestrele închise, să nu depăşească 35 dB (A) şi curba de zgomot 30. Aceste valori sunt obligatorii şi pentru alte unităţi de învăţământ şi biblioteci.
Proiectul de tamplarie din PVC (materiale utilizate, straturi de geam, etc.) dupa s-au executat ferestrele trebuia sa asigure respectarea acestor prevederi.
Daca nu se putea asigura cu tamplarie din PVC - termopan, constructorul trebuia sa aiba in vedere alte modalitati pentru protejarea fonica la exteriorul/ interiorul ctiei.
Ar trebui sa verificati cu atentie contractul pe care l-ati semnat cu dezvoltatorul imobiliar.
Daca nu ajungeti la o intelegere amiabila, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei de la care ati cumparat casa.